--

--

Thursday, 19 November 2009

warm regards..

Assalamualaikum..

Lama dah tak update blog nih sebab tak tau nak tulis pa daa..Jenuh gak pikiaq..Tak dapat2 ilham lagi pun..huhu..

Nak cerita skit nih. Tau dak aku tak lama dah kat....bukan kat dunia tapi kat rumah heheh..gurau jea..emm pasni aku sambung study lol takkan nak nganga ja kat rumah kan..kengkwn yang lain dah belajaq mana hala dah..aku kat rumah lagi..dah dekat setahun tuh..huih lama na..

ALHAMDULILLAH berkat kesabaran aku dan doa yang tak putus2 kpd Rabb, akhirnya aku dapat jugak kolej yang INSYAALLAH akan menjamin masa depan aku. Bukan senang tau zaman sekarang nih nak berjaya. Apa yang penting??bukan kerjasama tapi usaha+sabar+doa+tawakkal.

Masa depan bukanlah suatu perkara yang main2. Kita kena bijak dalam menentukan masa depan sebab sekarang ni belajar kat mana tuh tak penting asalkan habis belajar nanti terus dapat job. Tak semestinya belajar kat luar negara dapat menjamin masa depan dan tak semestinya juga belajar dalam negara dapat menjamin masa depan. Jadi kalau nak sambung belajar tu, fikir-fikirkan betul2 ya..fikir masak2..pastikan yang kita pilih tu ada job untuk sara hidup nih takkan la nak harap ibu bapa ja tanggung betui dak?

Saidina Ali pernah berkata : "Barangsiapa yang lambat berusaha maka keturunannya tidak akan maju"

Faham tak maksud kata2 beliau tu?kalau tak faham tanya na..

Oklah nak cerita sikit pasal kata2 Saidina Ali tadi. Semalam dengar kat radio ustaz explained, kalau kita dari keturunan yang kaya raya atau dalam erti lain golongan bangsawan, mak ayah
CEO ka,PM ka, Sultan ka, dan sekutu dengannya sebagai anak kita tak boleh nak hidup senang lenang atas harta ibu bapa 100%. Kot mana pun kita harus cari usaha sendiri, kerja dari hasil sendiri jangan mengharapkan kesenangan dari orang lain. Allah dah bagi sihat tubuh badan dan banyak lagi kemudahan(nikmat) so, kenapa kita perlu malas?Kemudahan atau nikmat Allah tu lah kita perlu gunakan sebaiknya di jalan yang membawa kebaikan serta keberkatan. Hidup ni untuk semata2 untuk mencari keredhaan Allah bukannya manusia jadi lakukanlah perkara yang mendatangkan keredhaan-Nya dan jangan kita lalai. Letakkanlah dunia ni ditangan kita tapi bukan dihati..tau! So latihlah diri kita sekarang dengan satu usaha yang membawa kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat. Usaha itu tak ubah seperti wang yang dapat membeli apa yang kita inginkan. Sebabnya jika kita tidak ada wang, jadi bagaimana kita nak beli sesuatu keperluan betul tak?takkan nak mencuri? Ketahuilah "Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu".

Daripada crita jadi tazkirah la pulak..ngee~..stop kat sini dulu na..nanti jumpa lagi INSYAALLAH..

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

"Janganlah kamu mengharapkan sesuatu yang berada dalam kekuasaan manusia"

sekian..wassalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers

Listen and Feel it :)