--

--

Thursday, 29 December 2011

Flu ! Flu ! Flu !

Achumm ! AaaaChuum ! ... xselesanya selsema nih , sakit kepala lagi , batuk2 .






Asyik nak bersin je nasib mata tak merah2 mcm dulu lagi .





Kalo time skolah dlu , bila selsema je berair mata nih mcm org menangis . Nak bt keja pun x best tambah2 kalo ada exam .

Mungkin cuaca yg x menentu skarang , tu yg ramai org sakit ye tak . Kalo cuaca panas , bole demam , sakit tekak n batuk2 . Kalo da ujan , selsema n mungkin demam . Low body immune agaknye nih ! Hehehe .

Pape pun semua ni ujian daripada ALLAH s.w.t. =)
So , please take good care of your life . Huhuhu .



Tuesday, 27 December 2011

With love from the author


23rd Disember 2011 , tarikh akhir aku kat Tawakkal nih . Selama 2 bulan aku kat Tawakkal , seronok sgt walupun kekadang keje tu stress n terlampau bz . Alhamdulillah , tak rugi aku dapat posting sini !

Berat hati sgt nak tinggalkan Tawakkal , sbb jauh la ngn dia . Pape pun , syukur pada Tuhan sbb izinkan aku posting kt sni , so at least aku dapat tengok dia sesuaikan diri ngn keje dia . Bahagia rasanya =)






























Banyak kenangan ngn member2 yg posting sini . Korang memang terbaeklah ! Giler2 , tension ngn case study pn bole gelak2 lagi ngn korang . Mekaseh ye kawan2 ! Seyes aku rindu ngn korang semua walupun time kat kolej korang semua ngn geng2 sendiri kan .

To cinta hati a.k.a Mr. N :

Time kaseh sebab buatkan kte hepy selalu . Walupun kte takde kat sini lagi , kte sentiasa support awak ye . Sebab kte tanak awak sedey , kte pun nak awak hepy . Hope awak keje elok2 selepas kte takde kat sini =)
Kte bahagia dapat tengok awak da jadi staf , n da keje . Tertunai jgk hasrat kte nak posting kat tempat awak keje . Beza kan kalo dulu awak still student . Huhuhu .
Banyak kenangan kte kat sini ngn awak =)
Banyak lagi sebenarnya yg kte nak cakap tapi tatau nak mula cmne .
Kata najwa latif : "Teruslah berada di carta hati kita"

I love you always .


Friday, 9 December 2011

Presentation Sem 4 end !

Ya ALLAH Ya Tuhanku .. Leganyaaa case presentation da abes tadi . Bahagia sangat2 ! Alhamdulillah .

Aku orang second last present hari ni , ingatkan lepas lunch time tapi teruskan je sampai pukul 2 ptg . So cepat abes , cepatlaa balik awal . HEHEHE .

Nak tunggu sampai turn tu cuak gile kott . Tachycardia aku ngn sakit perotnye lagi , haih mcm2 perasaanlahh time tu .

Actually, Dr.T nak tgk aku present tadi , tapi Dia ada conference lah pulokkk so xdapat la nak attend . Dr. T suka mengajar , and i'm really appreciate what ever that he done. Sampaikan nak fotostat pun bagi duit .. aduh segan seyh !

Case presentation aku kali ni dlm orthopaedic . Mungkin rezeki aku nak dapat kes yg kebabom cmtu , which is SCOLIOSIS ! dengar pun gerun ye tak ? aku 50 50 nak handle case ni tapi dengan sokongan Dr.T , aku amik jugak case ni .

Sebabnyee time tu aku tgh follow Dr.T for one week then hari Jumaat aku dapat attend operation utk SCOLIOSIS . Lama gile duk dalam OT tu sampaikan akak2 staf yg assist Dr pn da menguap2 . HEHEHE . Duration dia sama mcm journey aku dari Nilai nak balik BM . 6 jam !

Da laa time tu aku xmakan pape , mmg da rasa hypo gilak ahh ! Habes je OT, Dr.T ajak makan nasi briani sbb OT ada bt mcm kenduri skit . EEE segannyaa tau takk , da laa aku sorang je student . Xpe laa da rezeki kan , lagi pun mmg perot da kering kontang time tu . MAKAN aje !

Eh eh , mcm da lari topik je ?? kk , back to the topic , overall is perfect tapi aku bole missed plak intervention yg sgt penting ! aduhai .. tapi nasib laa xbyk komen sgt . HEHEHE .

So , disini aku nak ucapkan jutaan mekaseh especially to Dr.T yg sgt byk membantu , Nurse instructors, mak abah , kawan2 , kertas A4 , printer , pakcik kedai binding and last but not least to myself yg slalo tido lambat . HUHUHU

Hope to see all group 40 crews again for the Semester 5 with the same number , InsyaALLAH =)

Friday, 18 November 2011

i love this song =)

JetsetterGogetterNothing better.

Call me Mr. been there done thatTop model chick to your every day hood ratLess than all but more than a fewBut I've never met one like you

Been all over the worldDone a little bit of everythingLittle bit of everywhereWith a little bit of everyoneAll the girls I've been withThings I've seen it takes much to impressBut sure enough your glow it makes your soul stand out from all the rest, baby.

I could be in loveBut I just don't know (don't know, girl)Baby one thing is for certainWhatever you do is workingOther girls don't matterIn your presence can't do what you doThere's a million girls around but I don't see no one but you

Girl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this

You're not a regular girlYou don't give a damn about the lootTalking about I can't do for youBut you can do for yourselfEven though that ain't soBaby cause my dough don't know how to endBut that independent thing I'm with itAll we do is win baby

I could be in loveBut I just don't know (don't know, girl)Baby one thing is for certain[ From: http://www.metrolyrics.com/one-in-a-million-lyrics-neyo.html ]Whatever you do is workingOther girls don't matterIn your presence can't do what you doThere's a million girls around but I don't see no one but you

Baby you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than thisGirl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this

Diamond girl,Only one in the world,Just one of a kind,She mine.

Ooh all that I can think about is what this thing could beA future babyBaby you're one of a kindThat means that you're the only one for meOnly one for me

Baby (girl) you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than thisGirl you're so one in a millionYou areBaby you're the best I ever hadBest I ever hadAnd I'm certain thatThere ain't nothing betterNo there ain't nothing better than this


Monday, 14 November 2011

=(

2 minggu sudah berlalu , yg tinggal 6 minggu lagi ....

Ya Tuhan , andai waktu dapat berlalu dengan lewatnyaa . Aku mohon dijadikan 2 bulan seperti 2 tahun biarpun 2 tahun itu sebenarnya belum cukup bagiku ....




Saturday, 5 November 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha !

Haiii u ollsss ! Cer teka kat mna skarang ?! Now i'm home . WEnt back yesterday maa . Asalnya tanak balek pun sbb nk keje on Monday , tapiii Sister bagi gak cuti so jadilah 3 hari . Pe lagi balek secara mengejut laa . Nasib ada Fara , tak laa keseorangan . Huhu .

Pukul 5 pagi semalam , baru datang ilham nak balik . Entah laa kenapa firasat ni sgt kuat suoh aku balik gak . Then time tu gak la kemas beg . Pas keje je terus pegi LRT . Masa tu tak kol mak lagi tapii terpk plak tiket nak balik sini nt abes , berkampung aku plak kan . So kol lah mak . Tekejot benor mak sbb anaknya ni jadi plak balek . Hehehe .

Sesampai je kat Pudu , agak terkejot bin ajaib sbb aku tgk semacam je tempat nih . Dalam hati *aku kt airport ke ni ? tak macam stesen bas kt seremban tuhh*
Berpusing2 gak laaa cari nama tempat tuh . Hahaha . Akhirnya jumpa gak *Hentian PUDURAYA* . Hah ! sah laa aku masuk tempat yg betul . 1 bangunan tu aku tawaf nak cari kaunter tiket padahal direction ada je suoh nek atas . Ape ke bijak benor lahh aku ni kan ...

Banyak gile kaunter tiket tapi satu pun takde yang kosong . Time tu rasa nak nangis daa , then tunggu je la cik Fara ni dtg . Bila Fara smpai , dengan izin ALLAH kitorg try 1 kaunter ni .
*Takda org beli pun pastu takda plak tulis SOLD OUT* yang pasti tertampal kat situ *BUTTERWORTH , SG. PETANI 4.30pm* . Ape lagi ,terus tny aunty tu . Syukur sgt2 ada lagi rupanya tiket .

Ikot kan hati tadi , kalo mmg takda tiket aku tak jadi balek . Tapi kesian plak kat Fara . Ada je sebenarnya tapi 11.30mlm kot . Tak sanggup la nk tunggu dri petang sampai malam .

ALHAMDULILLAH , dpt jugak balek akhirnya =)

***Moral of the story : nak balik tu , plan leee awal2 . Bila tiket byk habis , tu makannye ! ***

*case study dah dpt with diagnosis of Fracture Left Tibia for ORIF Left Tibia*



Friday, 28 October 2011

Okayh esok dah hari sabtu , nmpaknya aku akn merantau lagi ! seyes rajin malas nk pegi posting at this time . Case study plak kali ni so agk kerisauan nk mencari kes dan menjadikan kes tu sebuah buku . WoW !

Nway , wish good luck to all group 40 crews . Hope we all can survive for the 4th clinical posting . InsyaALLAH 

Tu sje kottt . Thank u for reading =)

*see me in TAWAKKAL*


Wednesday, 19 October 2011

Sabar yee

Ehem2 . Assalamualaikum ! Maka tamatlah OSCE pd hari ini untuk group 40 sem 4 . So , teori Sem 4 dah tamat tinggal praktikal plakss nnt . Heee ~

Agak teruk OSCE kali ni sbb majoriti kena Re-sit ! Terrbaekkk lahhh ! Aku pun termasuk dlm golongan2 meRe-SIT . Adoiyoi . Nasib2 .

Alhamdulillah , syukur sangat2 sbb ALLAH telah memudahkan urusan hamba yg lemah ni . Actually semalam tetiba je demam . Alangkah risaunya aku sbb esok nak OSCE . Kalo exam b'tulis takpe , tapi ni kena bercakap banyak . Praktis ? Time skill lab je . So bila dah sakit tak t'daya lagi la nak study . Kan dah cuak semalam . Tu makannyee ! Masa sehat tanak study !

Walu apepun , dengan usaha yg berbuih2 mcm buih teh tarik tu . Aku gagahkan jugak diri ni suoh study . Tak banyak pun takpe asalkan study . Tapi 30 minit je dapat b'tahan sbb rasa suhu badan makin meningkat ditambah ngn pening kepala yang tak tertanggung .

Disebabkan tak tahan , terus amik PCM STAT dose (dah mcm doktor pulak yeee) . Hihihi . Maka tidurlah aku kat atas lantai yang sejuk gile tu . Letak towel basah kt dahi n segala NURSING INTERVENTION yg sewaktu dgnnya aku acebedal jee .

Esok pagi kununnye nak bangun awal tapi pening lagi . So , tido balek . Huhuhu . Pukul 6 pagi bangun , dah rasa sejuk skit bdan ni n just headache sajaaa .

Until now , dengan izin ALLAH . NURSING INTERVENTION aku berjaya .

So evaluation'nya :
"Patient's body temperature has reduce to normal range after nursing intervention given"

Ni la jadinye bila dah sehat on9 pulak ! Kihkihkih

**gunakan masa sehat sebelum datangnya masa sakit**

Monday, 17 October 2011

Smartie

Haloo haloo . Ahakss . Pa habaq warga2 blog ? Hope u alls sehat sejahtera . Actually tgh kebosanan ni (padahal ada OSCE) . Hahai tensen bebenor memikiorkan OSCE ni . Serabuk peqowt !

Seminggu ja lagi ni nak hadap muka kat kolej coz pasni da kena hadap muka kat hospital plak . Ini bermakna mula laa kerja2 untuk merawat patient . So akan adalah admission yang penah benti2 . Aku rela ward tu penoh drpd banyak discharge . Hehehe . Eeee malas betol !

Nway , sabtu hari tu da pegi jenjalan . A place that I never been there even near to the place that I've been there before (apa yang aku nk cakap sbenarnye nih ??) . Hahah , sendri mau pahamlahh . Sangat seronok walupun kepenatan ! Tak sedar pun 2 jam tawaf tempat tu . Untunglaaa kann . Huhu .



Jom usha jap gambar bwh nih . . .


Agak2 kenal tak tempat nih ??




Kat bawah ni cer zoom sket . Hah comelkan burung2 nih . Letak je makanan terus dtg ! mcm pirana ! hehe . Tapi kalo takda makanan , nak sentuh pun tak bg . Sombong pulak ~

p/s: Takot tengok kuku yg tajam ! nasib tak tembus je . hahaha
Untunglaa burung sayang . Wee ~


Yang kaler merah nih pun chumel . Ahaks . Garang ni ! Bule pulak marah burung yg hijau tu nk minum . Taknak kongsi punye pasal . Hehe . Macam2 hal lahh




Hah ni kalo hampa tak kenai tatau la nk cakap lagu mana . Ni femes nih dlm cita Harry Potter tu ! Asalnya wana putih tapi bila dah sampai Malaysia tukaq kaler plak . Maklumlaa kat sini takda salji . Kihkihkih .


So , dah dapat gambaran ke kt mna tempat nih ? Bukan zoo tapi bawah sikit drpd zoo . Ni la Taman Burung kat mana2 tempat pun ada . Penang pun ada (nak promote sket) Hehehe . Kalo tak kesampaian nak pi , suruh la mak ayah beli burung bela kat rumah . Ok kan ? huhuhu .

Mekaceh kpd MR. Right yg membawa saya ke tempat ni . Really enjoy the scenery ! Thank u very much dear .

p/s: Walupun saya takot kuceng tapi burung tak rasa takot dah . Hihihi .

Saturday, 8 October 2011

Eh malas pulak !

<---*comel mcm tuan dia*


Dah bulan 10 ye skarang . Rasanya macam lama plak x update blog . Sori coz agak malas untuk mengePOST story . Huhu .

MEngikut kiraan kalo tak silap , tinggal lagi 2 minggu kt kolej sebelum berPOSTING . So nak tunggu exam summative Pengajian Islam n OSCE sahaja . Oh ya ! interview plak nanti sebelum sem break . Agak kerisauanlah di situ ye . Hohoi mana taknye , really HATE interview ! Interview patient tak pe . Hehe .

Sekarang tengah fenin kambing nak siapkan assignment untuk case study sem 4 yang selambak2 . Madam dah suruh buat dari awal teori lagi tapi HABUK pun tada . Ni makannye !

So , minggu depan dia nk tengok . Nampaknya masih belum ada kesedaran laaa . Hehe .

Actually , tak da mood nk mulakan posting sbb adanya CASE study so tak bole nak enjoy2 sgt .
*tp dpt tgk EnCIk fisio bekerja* Hehe . (cuci mata sat)

Lastly , sape2 yang rasa ada sakit berkaitan dengan tulang temulang , sendi2 , batu karang , kecing manis (masin tanak) , BPH dan sewaktu dengannya silalah berdaftar di KPJ Tawakkal untuk rawatan segera . Sekian terima kasih !

*disamping tu bole la amik case untuk presentation nanti* Hahaha . Opss !

~CARE FOR LIFE~

Thursday, 15 September 2011

T A W A K K A L


Next clinical posting had been announced just now . Alhamdulillah . I hope I could get a suitable case for presentation .

Date : 31st Okt till 24th Dec 2011
Venue : KPJ Tawakkal Specialist Hospital
Objective : Clinical Posting
Special event : Case presentation

Ya ALLAH , permudahkan segala urusan hambaMU ini .

Risaunya nak buat case presentation kali ni , sebab more tough pastu keje kat klinik doktor . OMG , nak assist tu agak kerisauan . HUHU . InsyaALLAH , I'll try my best !

** besar kan hospital nih **





Sunday, 11 September 2011

Learnt from the past . Tak rugi !

Tahniah kpd member2 seperjuangan time skolah menengah dolu . Best la dapat masuk U then amek DEGREE di usia yg muda . Aku bangga sebab korang sanggup amek risiko belajar STPM . Aku pun dapat Form 6 tapi EMPAT hari je kat situ . HEHE . Sebab TAKOT tengok buku2nye yang tebal gile . Tu baru Pra U belum lagi yang atas2 . Yang bestnye still lagi dapat jumpa korang ! Even kelas Science stream siket je makhluknya tapi ada jgk member2 yang aku kenal .

Banyak kebaikan kalo sambung STPM nih , kalo pointer bagos and cukup syarat hah dapat masuk U terus amek DEGREE , tak macam diploma . 3 tahun dip , pastu baru bley amek DEGREE . Tapi kalo pointer atas pagar je , xda harapan la nak masuk U . Masa tu dapat kelas Science stream, best jgk nanti bley amek medical line tak pun jadi chemist ke biologist ke . Cewahh ! Angan2 je semua tu . I know what is my level and until where I can go .

So , dalam masa 4 hari kat skolah tu baru belajar selok belok F6 . Tapi , maseh ingat lagi lepas skolah terus pegi hospital sebab mak dapat HYPERTENSION . Kesian mak , aku teman mak dari malam sampai la ke pagi . Then balek umah , terus mandi pakai uniform , pegi skolah . First time naik MOTOR sendiri ! HEHE . Nampak la bezanye kalo dolu duk asrama je kan . HAHAHA .

Last day kat skolah , aku jmpa cikgu yang incharge utk F6 sbb nak bagi surat tawaran POLI . Cikgu cakap , kalo nk quit dari F6 kna ada surat tawaran masuk IPT lain . So , ni untuk cukup syarat je aku nak quit dari F6 . Padahal , x masuk pun POLI tu . HEHE . Abah cakap nanti susah nak cari keje ngn kos yg aku dapat tu lagi2 pempuan kan . Cam payah laa . Then , okay . Ikot saje .

So , dalam masa SETAHUN kt rumah , aku apply IPTS utk kos nursing sebab ? Sebabnya , kos tu peluang pekerjaan agak cerah then belum ada lagi family aku yg amik medical line . Lagi pun , mak penah admit kat ward . Tengok mak yang tengah saket , aku takot jadi pape nanti . Pastu tatau plak penyakit tu camna nak rawat .

Banyak jgk tawaran yg datang tapi 1 pun aku tak pegi . Uhh , sombong betul . HAHAHA . Bukan ape , abah cakap better amik kolej yang ada hospital sendiri macam PANTAI , PUSRAWI , KKM . Tapi yg ada hospital tu la aku tak dapat . HUHU . Then , jiran aku pun suggest suoh pegi interview kat KPJ Penang . Pastu aku tanya , ada kea KPJ Penang tu ? HAH ! duk penang tatau ada hospital tu . Makcik tu cakap ada KPJ kolej . Hah ? ada eh ? Tak penah tau pun . HEHE .

So , aku pun pegi la interview tu . ALHAMDULILLAH I did it ! Risau gak sebab kena SPEAKING . Tapi soalan mudah2 je . Wah gitu !

At the end of the story , I'm going to complete the second year of my studies . And , got 1 more year before I'm being a registered staff nurse . insyaALLAH . So , moral of the story kat mana pun kita belajar either kolej ke , U ke , POLI ke atau apa2 sajelah . Semua tu depends on USAHA kita sendiri utk berjaya . Kerana .....

Yang memberi REZEKI dan KEJAYAAN serta KESENANGAN HIDUP hanya ALLAH S.W.T

"ALLAH takkan beri apa yg kita minta , tapi ALLAH akan beri apa yang kita perlu dalam hidup . Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui setiap segala sesuatu "

Saturday, 10 September 2011

hTC !



Entah laa npe sejak akhir2 ni , allergic ngn hTC . taukan ape tu ? alaa , touchscreen fon tu yg mcm2 jenis ada . Lawa seyh , geram gak la tengok kan . Tapiii , teman ni belum koje lagi so cuci mata sajelah . huhuhu . Cer usha model ni , cantekk gak . Kalo la ade uwangnya , da lama beli . hehehe . Xpe , sabar2 =)



Yang ni hTC evo 4G , survey dalam tenet je estimate 'only' Rm3499 ! Wah ! Terrbaekkk lahh . saya ulang ye , "only" . Hahaha , gile la mahal . Mimpi aje ler . Xpe , tu baru dalam tenet tak survey kt kedai lagi . hehehe . Jum , usha ni plak .

ni plak hTC desire Z . Harganya , emm jap eh . Hah , around 9++ . OK2 la ek . Hehehe . K lah , kite mimpi2 dolu pakai fon nih . tata .

Monday, 5 September 2011

b.u.h.s.a.n

Kali ni , malas nk karang entry yg panjang2 . So , layan lagu pulak lahh . Kat bwh nih ada 2 lagu , one from Rossa sbb aku suka lagu2 Rossa . HEHE . Another one ni lagu nasyid by Suhaimi . Kalo dah penah dengar , dengar laa lagi . HUHU . Busan la nak taip lagi . Maap laaa !

Kias Cinta by Suhaimi


seandainya dunia tiada warna
tetap kan ku kagumi
indah maya alam ciptaanNya
kudratNya ku agungi

namun jalin warna zahirlah sang pelangi
menyisih mendung menambat seri
terbias semua cahaya
nyata ilham di alam mimpi
betapa ku syukuri nikmatNya
ku pasti

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tika dalam gelita
atau sepi kembara
dihadirkan rasa cinta
sisih segala duka
anugerah dariNya

hanyalah cintaNya yang amat ku harapkan
tiada lain yang jadi rayuan
namun Dia Maha Mengerti
tak mampu insan bersendiri
menempuh dugaan yang menguji
naluri

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tak akan ku persia
limpah rahmat yang Esa
bagaikan jalinan warna
yang menyulam cahaya
biasan kasihNya

moga tak diuji asyik cinta duniawi
mengharap teduh redha Ilahi
kerna segala kurnia
hadirnya hanyalah pinjaman
sungguh ku syukuri kesempatan
bahagia

Hugging the Moon


Kau bukanlah untukku
Meski ku tahu
Ku menyayangimu

Cinta tak mungkin terjadi
Diantara kita berdua

[*]
Dirimu kini telah bersamanya
Begitu pula aku telah memilikinya

[**]
Kini ku sadari rasa ini tak mungkin
Dapat terwujud dalam kisah kasih kita
Kini ku mengerti tulus cinta ini
Hanyalah mimpi panjang yang tak pernah usai

Karena ‘tuk bersamamu
Bagai berharap memeluk bulan

Back to [*]

Back to [**] 2x

Karena ‘tuk bersamamu
Bagaikan berharap memeluk bulan
Karena ‘tuk bersamamu
Bagaikan berharap memetik bintang

Monday, 22 August 2011

Secebis kata-kata

Mood skarang , mood nak raye je . Hakikatnya sabtu ni ada exam kott . haih ~ orang lain da balek pn 26 hb tu , tggal group achik je . sabo je lah ai . . just now ada ceramah from imam muda nih , tajuknye "layakkah kita menyambut aidilfitri" . Sangat2 menarik sbb the way he delivered the messages tak secara formal sgt then ada cmpur2 bahan lawak sikit . So , tak laaa boring kan . Tengah syok2 dgar Ustaz tu b'cerita , achik pening kepala plak . Tatau lah nape , asanya kalo berdiri time tu konfem jatuh . Saje plak bt interruption .

Okay , amacam ngn persiapan raye ? kad raya byk dapat ? Baju raya bape pasang ? Dolu2 achik suka send kad raya even member 1 kelas . hehe . Maklumlaaa zaman hingusan lagi time tu . Tapi sekarang da tak layan da kad2 raye ni , suma pakai SMS jek . Bak kata orang cepat dan ringkas . Ringan laa siket beban posmen nak mengantor surat ye dop . huhuhu .

Tanak la citer pepanjang lagi , hope puasa penuh la ye . Puasa tu bukan sekadar puasa je , tapi dengan keimanan dan kesedaran .

Imam muda tu cakap : "bt laa at least di bulan ramadhan ni ngn baca al-Quran . Tak hafaz 30 juzuk pn tak pe asalkan pandai baca al-Quran . " Takkan la kita nk dengar Kalamullah ni hanya di awal dan diakhir hidup kite , tak gitu ? Masa baru lahir , ayah azankan kat telinga kita , then lepas kita mati , orang baca yaa sin utk kita . Cmtu ke ? Mudah2an kita diberi hidayah oleh ALLAH s.w.t . InsyaALLAH . wassalam .

Thursday, 11 August 2011

Mana satu nie ? ?

Hmmm rindunyaa nak balik rumah . Da lama tak jumpa mak abah n adik2 . Sambil layan lagu Kepulangan yg Dinanti , sayu plak ati ni sbb puasa di perantauan . Huuu . Sekarang ni dalam dilema coz tatau nak pilih tempat posting kt mana . Ikotkan ati nak je pegi PENANG terus , hari2 balek umah kan . Tapiii , sem ni ada case study laa takot nnt PENANG tak banyak case . Kalo la tak disebabkan case study , da confirm2 amik PENANG . So Madam pn bagi at least 3 choices except hospital yg da pegi tu tak bole request da . Tu tak kesah sgt sbb memang tanak pegi same hospital .

Now , ada la 3 choice ni . First : SMC , Second : KEDAH , Third : IPOH . Lagi pun , sebelum start posting nnt , ada sem break so ofcoz la abah yg kena hantar nanti . Tak bole la nak pegi jauh2 sgt , kesian kot nak hantarkan . Paling jaoh pun area KL or Selangor laa , not more than that . Kalo abah nak bagi kete tak pe gak . Hehehe . Tak susahkan sesapa pun , ye tak ? Pegi sendiri jek .

Nape tak naik bas ? Alaaa , org pempuan ni tau la kan barang yg dibawaknye mcm mana . Bukan 1 beg tapi ber'beg2 yg dibwknya . Kalo letak dalam bonet kete tu mmg full house lahh ! hahaha . Da try kurangkan tp still byk gak . Cek pun tak paham apa yg lebih . Luggage tu da mcm peti ais . Hah tambah ngn bledi (baldi) lg , kalo naik bas passenger lain complain tak de tempat nk letak beg . Heee . Ade je alasankan ? Tapi tu la hakikatnya .

Doakan shadah dapat tempat posting yg diimpi2kan ya . Takotlah case study ni . Hmmm

Monday, 8 August 2011

Wake up !

Okay ! nur shahadah , awak perlu sedar ye yg skarang ni awak da masuk sem 4 . You are going to finish up the second year of your studies . Please be more alert and be fully ready with your mind set and emotional status . Case study kot sem nih ! ergghhh nk kena buat slide lg n ditambah dgn buku yg setebal kamus dewan versi 422 tuh ! Ya ALLAH , permudahkanlaa urusan hambaMU ini .

So , for early preparation , At least 5 cases you must complete the A&P , Clinical Manifestation , Complication , NCP ! and . . . so onnnn . Haih ~

Tadi baru je start module utk CNS . Assessment so far mcm menarik laa kan . Tatau la , serabot sket tgk jadual utk sem ni , padat gila kottt . But , utk mnggu ni just morning class and rotate with senior's group . Almaklumlaaa college teman nie idak ler besor mane punnn . Ni pn da macam sardin , untung laaa ada kelas AM PM . Tak lama lg night class pn ada jgk la tu .

Lastly , all the best to my friends . Maintain our 113 till the end of the day . Chaiyok !

Saturday, 30 July 2011

Rukun ISLAM ke-3

Hah kawan2 ! da abes ganti puasa ke belom ? lagi 2 hari je nak puasa nih . Pastikan abes ganti yek nanti berganda pulak puasa yang kena qada' pastu kena bayar fidyah skalik .

Sempena Ramadhan yang bakal singgah ni , dengan izinNYA , aku harap Ramadhan kali ni b'jalan dengan lancar dan dapat puasa penoh sebulan ! hehehe . insyaALLAH . Pastu mudah2an dapat buat solat terawih dengan semporna . aminnn . Hmmm , hari first puasa tak dapat nak balek umah . Rindu nak puasa sekali ngn mak abah adik2 . Dolu time sekolah pun kena tahan dlm hostel , hari2 buka puasa ngn kawan2 jeaa . Kalo bukak puasa kat umah syok siket sbb macam2 makanan ada ! nak makan apa , cakap saja ! hahaha .

Oh ya , insyaALLAH utk puasa kali ni , time nak beli makanan tu mudah2an nafsu makan ni tak overrr sgt lahhh . Elakkan pembaziran keyh . Beli cukop2 utk saiz perot . Hehehe . Agknya bole slim sket tak time puasa nnt ? sket pun jadi lahh kan2 . Emmm , lagi apa ek . Hah ! konfem raya nnt berat naik gila2 . Eee takotlah nnt tak muat nak pakai uniform . Penin pale aunty tu nk ukor baju lagi . hahaha !

Tu sje .

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1432Hijrah bersamaan 2011Masihi . Rebutlah amalan yang mendatangkan pahala bukan sje di bulan Ramadhan tapi istiqamah utk bulan2 lain jgk yew .

*kurangkan bercakap kosong*
*kurangkan mengumpat*
*kurangkan gosip*
*kurangkan tengok cite2 yg tak berfaedah*
*kurangkan buat aktiviti yg tak berfaedah*
*kurangkan tidur yg banyak*

*tambahkan ibadah*
*tambahkan membaca al-Quran*
*tambahkan dzikir dan selawat*
*tambahkan sedekah*
*tambahkan ilmu agama*
*tambahkan amalan sunat*

Zakat jgn lupe bayar !

p/s: teringin nak makan bubur lambuk . sedapnyaaa =)

Friday, 29 July 2011

Safety First !


28.7.2011 , Ampang .

Seorang pelajar telah dilaporkan hampir tertelan ubat stapler ketika sedang memakan kuih yang dibelinya di sebuah kafe berdekatan . Beliau yang singgah ke kafe berkenaan selepas tamat waktu bekerja kira-kira jam 2 petang pada hari berkenaan telah membeli kuih dengan harga RM1 kemudian memakannya sementara menunggu rakannya tamat waktu bekerja . Beliau berkata " Saya makan laa kuih tu sambil layan sinetron kt tb3 . Lepaih tu asa mcm geget benda keras . Eh , takkan la ada tulang ikan plak dlm kuih ni kan . Tak penah2 aih makan kuih keras cmtu . Pastu terai la tgk . Dah tengok tu , hah hamek kau , ubat stapler kott ! Nasib baek tak telan skali kalo dak mmg kena pi emergency nuhh . "

ini adalah image kuih berkenaan dan juga objek asing yang dijumpai mangsa

Beliau tidak membuat aduan kepada pihak kafe berkenaan sebaliknya hanya beristifar panjang . Beliau juga berkata ini adalah iktibar yang perlu dititikberatkan dan perlu berhati2 ketika membeli makanan di luar . " Kepada org di luar sana , hati2 naa nak makan tu bukan takat baca doa makan jea tapi kunyah tu 44 kali biaq hancuq betoi2 . takot nnt dok jadi lagu ni buat susah org ja . "

Sekian , berita terkini . Salam hormat .

p/s: hati2 ye kwan2 .



Wednesday, 20 July 2011

Eeee teruknya !

Tadi buat procedure dressing with NI utk running assessment SS3 . Actually , kna start pkul 8.30 tp gauze da basah ngn darah so t'paksa laa call sister awal2 . Sesampai je kt ward , dia suh prepare . huh , risau kottt . So , buat je la ikot procedure . Hampir 1/2 jam baru siap sebabnya patient ni post CABG , so agak complicated siket laa n kebetulan hari ni utk expose wound and remove steristrip kt both legs . emm buat je la kan da doktor yg order . Selesai je dressing , sister pun panggil . Tengok muka sister yg serius tu pn da rasa cuak gile .

Then , sister pun comment : "awk xde communication ngn patient ! "
"drape , awk tak letak ! bla . . .bla . . bla . . "

Da agk dah sister akan ckp camtu , sbb memang banyak cacat cela pn time buat dressing tuh . eee nape laa teruk sgt aku buat padahal dah banyak kali buat dressing tp tadi yang teruk . Even sister comment cmtu nasib baik tak payah cari procedure laen dah so tinggal assessment with PE je laa . huhuhu .

p/s: sbnarnya da berair mata ni haa kena tegur tadi . nasib baek tak meleleh je . aduyai ~

Sunday, 17 July 2011

Ape pun tak bole !

Hari ni ahad b'samaan dgn hari cuti . bosan la asik tgk muka nurul je . hahaha ! asik2 cuti ngn dia . haih ~ eee marah cik nurul kalo bace ni nnt . hehe . hari ni jenjalan ke TS . tak penah pegi pn sblum ni , so hri ni try pegi . Dari bas--> LRT--> monorel . huh byknye tukar transport baru laa sampai ke TS tu .

Nak dijdikan cerite , msa sampai kt KL sntral t'jumpa sorang makcik ni , nenek pn bole jdi jgk sbb umor dia da 80 thun kott . T'bongkok2 dia jalan ngn bawak beg yg b'isi botol air 2L tu . berat kott . sorang pulak tu . kesiannyea tgk . Disebabkan tak smpai ati , tegur la makcik tu , nak pegi ke shah alam katanya sebab nk jmpa cucu nak bagi air doa ni . Uhh tersentuh rasa hati . Walupun da tua2 mcm tu , sanggup pegi ke shah alam semata2 nk jumpa cucunya . Sedih2 . Nak bagi tambang teksi , tak mampu lg . So , tolong sekadar yg t'mampu . Sebelum makcik tu pegi , dia doakan agar dimurahkan rezeki . Huh tacing seyh , terharu semua laaa . Nak nangis dgr , tp cover2 . hahah . Risau gak tgk makcik tu , nak teman tapi ada agenda lain . hehe . harap2 makcik tu selamat sampai .

Back to story yg sbenarnya , lepas smpai kt KL sntral , terus kuar cari monorel lak . Jalan punya jalan jmpa sign board "monorel Tun Sambanthan" (400 meter) . mak ai jauhnya ! Da la ngn panas terik , cayaq mekap ni aih . huhu . Fine , jalan la dua2 org nih . Sesampai je kt imbi , da dekat da ngn TS . So dgn confident nyea jalan je ikot sign board yg adaa . Yg peliknyea nape semua kedai tutup ni ? hari ahad , bukan ke public holiday ? Salah hari ke ? Ke ada peristiwa pape . Dah cuak da time tu . Rupanya t'salah masuk daaa . Yg kitorg masuk tu berjaya ape ntah . engatkan berjaya time square . hahaha . aduyai . buat malu jek ! Tu laa confident sgt kan da salah masuk . tak pasal2 kena u-turn balek . Finally , sampai la kt TS . yay ! bestnyea .

10 tingkat kot , xlarat laa nak pusing semua level . Pegi level 5 je sbb ada theme park . Game tak payah ckp la kan , mcm2 adaaa . huhuh . Tapi x sempat nak main sbb tiket wayang da beli la . Nanti rugi plak kan . hmmm , lain kali la agaknya . Around 6.00 pm , b'tolak balek , kali ni beli tiket monorel terus ke KL sentral . ingtkan xda . Buat penat je kitorg jalan 400 meter mula2 td tu haa ! haha . ape pun tak bole ! tu laa nak jalan sgt kan . hamek kau ! kan da kene jalan jejauh camtu . tak pasal2 je . neway , nice memory . Pasni tak dtg KL lg da , time tgh blajar je la dpat pegi tmpat org .

Kalo nak ikotkan byk lagi mau celita . Cukop la smpai sini sajew . tata ~

Saturday, 9 July 2011

20 tahun sudah !

Pertama skalik thanks to mak , abah n irah for the comell voice msj . Sooo sweetttt ! ehehe . wlupun t'awal sehari tapi beza beberapa jam je . Thanks jgk kpd kengkawan yg wish via sms from skulah teknik dolu , thank u again . Tak sgka maseh ingt lagi . haha , terharunyeaa . mgkin korang bt reminder kott . =) . thanks also to kengkwn kpjic for the wishing !

Alhamdulillah , dengan keizinanNYA , sy maseh lg dipnjangkan umo . Mudah2an rezeki jgak dimurahkan . 19thun ke 20thun , xbyk beza pun asanya tetap jgk comell mcm dolu2 . hahaha . Selama sy hidup di muka bumi ALLAH s.w.t , jika ada kekhilafan yg maseh belum dihapuskan sesama insan , sy mohon maaf .

Kalo zaman skolah rendah dolu smpai la ke menengah rendah , kalo b'day je mesti bg coklat or biskut then packed together utk distribute kt kwn sekelas . Best kan ? penah jgk bt party tp tu semua zaman dolu2 . sekarang da laen , da tua2 ni xlarat lagi la nk bg coklat2 nih . Nk belanja maggie bole la kott . hehehe .

Mak ckp 20 thun ni da bole kawen . ahaha . gatal ! "tunggu lulus ujian dapur tu haa baru bole" . katanya . Nway , jodoh pertemuan ALLAH tentukan . tak gitu ?

Tu je la kott , sorry too sbb rahsiakan b'day kt fesbuk . tengok org lain tak buat private , aku je yg buat cmtu . Xnak la femes sgt . hahaha . orang2 yg slalu b'dekatan je tau . For me , wishes ni penting ke ? Sape yg ingt , ingt je laa . Sape yg lupa nnt bole ingat lg . Sape yg tatau , tak yah la tau . hehehe . keyh , ma'asalamah wa ilalliqa'

Thursday, 30 June 2011

Bye bye SS3

sunyi hostel mlm ni , semua org da balek tapi tak semua pun . hee . Ikotkan ati ni , nak je balek penang nuh . Rindu seyh . Rindu mak , abah , adik2 , rumah , bilik , kereta , moto , jiran sblah haa ape lagi yg rindu . Banyak sgt nih . Tapi hakikatnya nak raye nnt baru bole pulang laa . Kalo balek skarang nnt siapakah gerangan yg mau hntar hamba ke Ampang Puteri ? huhuhu . Mak ayah kerja , driver private tak da plak kan so duk laa sini . Tu la nak sgt belajar jejauh kan , pndai2 laa jaga diri nih ! haih ~

Hari ni agk gumbira sbb dapat jawab soalan exam smbil tersengih2 mcm kerang wangi . Hehehe . Seyes soalan yg dikemukan tu sesangat memuaskan hati . Wahh syok gilak ahh exam td ! Mgkin sebab last day kt kolej kot . Yekah gitu ? What ever lahh .

So next mission is going for clinical posting . where ? APSH . ape tu ? pikir ar sndiri . Malas la nk sebut pepanjang name tuh . Tak best pun ! huh ~ Barang pun belum kemas lg . Memandangkan esok (jumaat) cuti ! so bole la tido smpai lebam . hahaha .

1 lagi prob ni , lappy kesayanganku rusak plak ai . Mengada2 betul laa . Dolu time sem break tanak pulak bt hal kan , skarang merajok plak tanak on . Ni pinjam lappy org tapi broadband sndiri punyea . Okey la kan daripada takda langsung .

K lah tanak bebel pnjang . mungkin for 5 weeks onwards jarang update entry kott sbb busy kerja . hehe . Take care .

salam =)

Followers

Listen and Feel it :)