--

--

Monday, 28 March 2011

Labour Ward (LDR)

Finally ! I had done the attachment at Labour Ward for the whole one week . Praise to Allah , I gained new experiences and knowledge there . So , for the whole week , I could see 3 cases of SVD (spontaneous vaginal delivery) , 1 case of SVD+vacuum , and 1 case of IUD (intrauterine death) . I feel very sorry to the IUD case , because that was the first time the mother got pregnant .

For the IUD case , I saw that the placenta (which supply the nutrition to the fetus) already came out but the fetus still remained inside of the uterus . After the doctor pull out the fetus , she said that the fetus had some complication thats why , IUD happened because the fetus cannot survive anymore . Usually for this type of cases , D&C(dilatation & curettage) will be performed but the uterus wall is intact so no need for D&C procedure .

In Labour Ward , I need to achieve a few contact hours such as monitoring uterine contraction and FHR(fetal heart rate) , observe mother in labour , prepare and assist VE(vaginal examination) , vulva swabbing , examination of newborn . Alhamdulillah , I had completed 10 cases for those procedure so far .

For the second week , I'll move on to Maternity Ward , this ward is specialized for antenatal , postnatal and also gynae .

(saja try type dalam english sebab nnt kena buat reflective diary . Sorry kalo ayat agak tunggang langgang . HEHEHE . Practice make perfect ! )

Thursday, 17 March 2011

W.H.Y.S.H.O.U.L.D.I.G.O.T.H.E.R.E.

Tepat pukul 10 mlm td , exam CHN pon habes ! MERDEKA!!! HUHUHU ~ tapi lepas ni nak pegi posting pulak la . HMMM.. Kalo la kolej tu ana yang punya , mesti tak yah pegi posting kan ? Wah ! Bila pk pasal posting tu mesti takde mood . HAIH~ Camna nie ? 2 bulan kot bukannya sebulan . Sedangkan sebulan pun rasa macam setahun , ni kan pulak 2 bulan . Wallahua'lam . Only HIS knows what do I feel now :( . Saya taknak mintak lebih2 . Saya tak kesah kalo hospital tu busy , saya juga tak kesah kalo kerja teruk2 , tapi saya sangat kesah kalo susah mau dapat crosses ! Ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMU yang kerdil ni . Aminnn . Tu saje utk kali ni , n mungkin pasni jarang update blog kot dek 'kebusy'an kat hospital nanti . Wallahua'lam . InsyaAllah jumpa lagi for the next topic .

Please LOVE yourself before you're trying to LOVE somebody else. ;)

Saturday, 12 March 2011

Dear my mind, Please be ready !

Next week is the last day for me to be in this college. Then I'll move on to the clinical area in one of KPJ hospitals.

Sebenarnya rasa nak menangis sepuas2nya ! tapi apakan daya, hakikatnya masa itu terus berlalu tanpa rasa jemu . T_T

Macam mana sy nk cari cross kt situ nanti ? sebelum ni pun bukan senang nak dapat cross. Selama 3 hospital yg da penah pegi , only one i love to be posted again ! PLEASE !

Tatau la nak cakap pe lagi. So , my mental are u ready to face this situation ? PLEASE SAY , INSYAALLAH !

How about u my physical ? Are u ready to stay for 2months in the hospital? PLEASE SAY , INSYALLAH .

Ya ALLAH, permudahkanlah urusanku disana . Aminn .

Wednesday, 9 March 2011

Praise To Allah

Alhamdulillah.. syukur yang teramat sgt! sebabnya PT da di luluskan. So tinggal beberapa step saja lagi nk confirmkan pinjaman. Tapi still lagi kena hantar resume as soon as possible! InsyaAllah.

Terasa sedikit keringanan beban dari sebelum ni, InsyaAllah juga lepas soal PT da selesai, move on to interview for sponsor. Banyak hospital ni nak mintak . HEHE . Macam tamak pulak kn?Astaghfirullah. bukannya tamak tapi persediaan la kalau hospital ni tak sponsor, try the other hospital kan? Emm nak mintak KPJ Penang, KPJ Ipoh, KMC, KPJ Damansara. But the most one is of course PENANG! HUHU.

Even belom penah lagi posting kat sana, tapi dekat dengan rumah. Tak payah susah2 nak cari rumah sewa, transport pun tak payah pening2 nak cari, nak makan senang. Taraf hidup sederhana saja, tak kaya sangat and tak miskin sangat. Alhamdulillah, nak beli barang keperluan pun tak payah demand sangat sebab barang2 kat PENANG still murah lagi. HUHU. Love u Penang!

Mak pun cakap, lepas belajar nanti keje la dulu kat sini. Dah la belajar pun jauh so at least keje la dekat dengan umah pulak, kalau admit bole dapat discount. Ea kah? Ada eh camtu? HUHU. whatever la kan. Jangan lawan cakap orang tua2 ni especially mak kita sendiri! Ye mak, insyaAllah nanti kakak mintak KPJ Penang tak pun KMC.

Kalau partial, 3 tahun je kan keje, pastu terserah lah nak teruskan atau nak tukar hospital lain. Sebenarnya banyak perancangan ni, tapi dah keje nanti kena bayar hutang jugak. Sementara muda mudi lagi ni, keje la kat swasta. Mana nak tau satu hari nanti, jadi NI ke tak pun Sister ke kan2. Agak2 dah tua2 nak dekat2 pencen tu tukar la pegi government. HIHI. camtu pulak kan.

Pape pun buat masa terdekat ni, di tahun kedua ni, study la betoi2. LJM tu tak lama lagi je. Tahun depan kot bukannya 10tahun lagi ye tak. So pikir untuk ni dulu la, baru the next topic.

Thats all for today. Have a nice day. Assalamualaikum. =))

Friday, 4 March 2011

Exam.. OH.. Exam...

Tadi baru je lepas buat exam gynaecology. Alhamdulillah, apa yang Madam Ses bagi untuk revision, hampir 90% keluar dalam paper tadi. Syukur2!

Seminggu sebelum exam gynae, serabot betol nak buat short note. Banyaknya term2 yang pelik2 pastu dengan surgery yang menyeramkan! HIHI.. Hari Isnin tu, pegi kolej study CHN. Balek kolej, rehat memanjang jea. Malam baru nak bukak nota. Memang bagos sangatlah! Selasa pun macam tu jugak. Haish! Masuk je hari Rabu, baru ada siket kesedaran. Siket je ye tak banyak pun. HAHAHA. Khamis pulak, baru sedar 100% nak study betol2 sebabnya esok tu dah Jumaat. Biasa la kan, selagi tak sampai tarikh nak exam tu, memang liat dah mengalahkan tanah liat la nak studynye. HUHU.. Habes je study malam hari Khamis tu, tetiba je otak rasa blank! Macam tak baca satu ayat pun. Dasyat kan?! Tapi nota memang dah bersepah2 atas katil. Rasa kosong+risau nak jawab exam esok.

Tapi kak Fizah cakap xpe adda, esok ada lagi time nak study! Lek lu!.. HUHU.. Memang relax sangatlah nasihat k.Fizah. HIHI. Mata pun da agak berat, so nota pun masuk sendiri dalam beg. =P

Tadi pegi kolej study CHN lagi sampai pukul 12.30 tengahari. Yela hari ni kan Jumaat so habes awal la kelas. Start dari pukul 1 sampai pukul 4.30, study tak ingat dunia. Buat sesi soal jawab lagi. Memang best! Finally, baru la otak ni rasa terisi dengan ilmu hasil perkongsian dengan kawan2. Cayalah!

5.20petang dah terpacak kat depan exam hall. Siap baca macam2 doa lagi cuma yaa sin je tak baca. HEHE.

5.30petang enter exam hall. Mulakan langkah dengan kaki kanan. HUHU. Afdal2. Aminn..

6.50petang dah keluar exam hall dengan rasa syukur dan puas aty. =D

Followers

Listen and Feel it :)