--

--

Friday, 22 April 2011

CHN Sendayan

What is CHN actually ? Kalau long-form , kita panggil Community Health Nursing . So , community means , untuk masyarakat la kan . That's the reason why we all need to be posted to klinik desa . Mendekatkan diri dengan masyarakat kah ? mungkin juga . . tapi yang lebih tepat provide health care to the peoples who come from the rural area include orang asli . Faham tak ni ? Meh nak terangkan , maksudnya kita bagi khidmat kesihatan kepada orang2 yang tinggal diluar bandar termasuklah orang asli . Orang yang dalam kesusahan mungkin tak mampu nak dapatkan rawatan awal dihospital ye tak ? So dengan adanya klinik desa macam ni , penduduk2 dikawasan luar bandar senang la nak dapatkan rawatan awal sebelum pegi ke klinik kesihatan or hospital . But usually , klinik desa ni provide care most for the antenatal and child . Bahasa kita panggil klinik ibu dan kanak2 . Mesti penah dengarkan ? So disini la ibu2 yang primigravida or multigravida akan datang untuk check up every tuesday and for thursday pulak untuk kanak2 especially infants sebab nak monitor growth and development with immunization as schedule .

Lokasi: Klinik Desa Gadong , Seremban , NSDK
Tempoh: 2 weeks
Dari: 18 April till 28 April 2011
Bilangan pelajar: 8 orang
NI incharge: Madam Siti Sapiah

Hari ni hari jumaat , so 5 hari sudah berlalu posting di klinik . Kira2 1km dari rumah . Kalo nak bejalan tu dan jgk la nak peluh kan . HEE . Tapi , alhamdulillah transport disediakan . Hari2 Along akan ambil kitorg dari rumah ke klinik sebelum dia gerak ke Rantau untuk ambil student kat sana pulak . Actually , schedule dia xde pun kena ambil kitorg ni , tapi madam hire Along utk ambil kitorg skali cause nak ke Rantau akan guna jalan yang sama . Jadi xpayah la susah2 nak jalan 1km hari2 kan . HUHU . Environment kat sini sangat baik . Majoriti jiran2 kat Taman Gadong Indah ni melayu . Kedai pun belakang rumah je , 2minit jalan dah sampai . Dekat sangatkan ? tu yang best tu , menambahkan lemak je . HAHAHA . macam mana nak kurus . HEH ! Back to the topic , for these 2 weeks kena completekan contact hours utk Community Health Nursing . From tuesday till thursday , dah dapat banyak procedure like , antropometry , weighing infants and toddler , health education , assessment for new case and also abdominal palpation . Sangat menyeronokkan dapat buat macam2 aktiviti kat sini , tapi yang sikit masalah tu kena cakap fully in bahasa . Memang senang je macam tu but for certain medical term agak susah nak explain . HEHE . belagak betul ! hakikatnya ambil masa sikit nak explain dalam bahasa . Anyway , so far segalanya bejalan dengan lancar . Tinggal next week je lagi pastu going back to Ampang . HUHU . Overall , enjoyed this posting . Jumaat cuti , tapi tadi pegi klinik bt gotong royong . Oke la tu kan , aktiviti yang sihat sampai kena gigit ngn nyamuk . HAHAHA .
To be continue . . . .

Tuesday, 5 April 2011

KIV premature case of delivery

Today , got 1 patient came for check up . She is gravida 1 para 0 (means , she's in her first pregnancy) . Then she's complaining of having bloody show (which is one of the signs of labor) since yesterday . Till this morning , the show still existed . The Dr. asked her , why don't she come immediately yesterday . It is because , we need to check whether the blood is normal or not . So , when doing the USG scan (ultrasonograph) , Dr. was surprised to see that the membrane (covering the baby) is already bulging about 4cm outside of the cervix . It is so dangerous , because the membrane can ruptured anytime and the baby will come out by herself .

What we're worry about is , the fetus was not yet in term (fully develop) . Now the period of gestation is 27weeks (from LMP till today's date) . If , she wants to deliver , the baby will be isolated in the ICU for 3months .

So , immediately we bring her to the labor room . Around 4 pm , Dr. scanned her again and saw that the baby's leg situated inside of the membrane that bulging outside of the cervix . Once , the membrane ruptured , she needs to have LSCS (low segment caeserean section) instead of normal delivery . Because the baby's head is on top or called as breech position . It is not necessary for normal delivery , and will cause fetal distressed .

If this is happened , she will delivered a premature baby . The baby will stay in ICU for 3months because she needs to survive with assisted by other equipment .

Monday, 4 April 2011

Doctor F's C L I N I C

Hari ni , first day working at klinik doktor . The location is at level 3 , KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital . Dr. F is a specialist consultant of O&G (obstetric & gynaecology) . Agak risau jugak la nak follow doktor kan . HUHU . Semuanya kena buat cepat2 . Jalan selaju yang mungkin untuk mengejar doktor . HEHE . Disebabkan jadual DD (divided) so , start working at 8.30am till 5.00pm . Sesampai je kat klinik doktor , seorang assistantnya berkata : "Dik , doktor dah pegi buat round kat maternity . Cepat pegi follow die !" Then , aku tengok jam yg comel kat poket baju ni , 2 3 kali jugak la tengok , baru pukul 8.30 pagi . Awalnye buat round doktor ni . Letak je beg , terus pegi ke Maternity Ward . Nasib baik patient 3 orang je . Habis2 buat round , kembali ke klinik die . Dah nampak dah beberapa patient yang datang untuk check up . Case Note pun da tersusun rapi kat atas counter , tu tanda2 tak lama lagi busy la klinik tu . HEE .

But , yang syoknye , pepagi tu da ada kes OT . First time dapat masuk OT jgk ni , dapat tengok doktor buat procedure removal small stone kt vaginal wall . Emm , stone tu tak la besar sangat , looks like a marble . After operation , going back again to clinic . Semakin ramai patient yang datang . Alhamdulillah for today I had saw too much procedure like , pap smear , scanning of uterus for obs and gynae , injection implanon (family planning) . So sedikit sebanyak , dapat jugak assist doktor buat beberapa procedure td . Very interesting ! Thanks to akak assistant . (lupe la nak tny nama dia . HEHE ) .

Doktor F sangat baik , ada jugak kadang dia explain about USG scan , where is the fetal head , femoral , heart beat of the fetus because for me yang first time tgk USG agak fenin lah mau faham itu gambar scan . Time doktor tengah check patient , tetiba call dari Labour room , ade delivery . Tinggal je la patient tu kat situ , aku ikot doktor pegi labour . Dah selesai delivery , sambung pulak keje kat klinik die tadi . HUHU . Now I know , betapa busy dan penatnya menjadi doktor . Nak ke sana ke mari , anytime could happened that kind of things . Anyway , banyak knowledge yg diperoleh pada hari ini .

Kalau ada attachment kat klinik doktor , mesti follow ke mana sja dia pegi . Tapi td lepas lunch , nampak die terus keluar dalam kekalutan from klinik then go to the 4th floor . Ada ape pulak la doktor ni . Tanya kat assistant die , rupa2nya doktor pegi toilet je pun sebab toilet kat klinik die rosak . HAIH . Kot ye pun , jangan la jalan laju sangat kan . Terkejut tau . Ingatkan ada kes pape ke tadi . Nasib baik tak ikot , kalo tak malu je . HEHEHE .

So for today , end at 5.30 pm . Sangat mengantok walupun busy . Sekian .

Followers

Listen and Feel it :)