--

--

Friday, 22 April 2011

CHN Sendayan

What is CHN actually ? Kalau long-form , kita panggil Community Health Nursing . So , community means , untuk masyarakat la kan . That's the reason why we all need to be posted to klinik desa . Mendekatkan diri dengan masyarakat kah ? mungkin juga . . tapi yang lebih tepat provide health care to the peoples who come from the rural area include orang asli . Faham tak ni ? Meh nak terangkan , maksudnya kita bagi khidmat kesihatan kepada orang2 yang tinggal diluar bandar termasuklah orang asli . Orang yang dalam kesusahan mungkin tak mampu nak dapatkan rawatan awal dihospital ye tak ? So dengan adanya klinik desa macam ni , penduduk2 dikawasan luar bandar senang la nak dapatkan rawatan awal sebelum pegi ke klinik kesihatan or hospital . But usually , klinik desa ni provide care most for the antenatal and child . Bahasa kita panggil klinik ibu dan kanak2 . Mesti penah dengarkan ? So disini la ibu2 yang primigravida or multigravida akan datang untuk check up every tuesday and for thursday pulak untuk kanak2 especially infants sebab nak monitor growth and development with immunization as schedule .

Lokasi: Klinik Desa Gadong , Seremban , NSDK
Tempoh: 2 weeks
Dari: 18 April till 28 April 2011
Bilangan pelajar: 8 orang
NI incharge: Madam Siti Sapiah

Hari ni hari jumaat , so 5 hari sudah berlalu posting di klinik . Kira2 1km dari rumah . Kalo nak bejalan tu dan jgk la nak peluh kan . HEE . Tapi , alhamdulillah transport disediakan . Hari2 Along akan ambil kitorg dari rumah ke klinik sebelum dia gerak ke Rantau untuk ambil student kat sana pulak . Actually , schedule dia xde pun kena ambil kitorg ni , tapi madam hire Along utk ambil kitorg skali cause nak ke Rantau akan guna jalan yang sama . Jadi xpayah la susah2 nak jalan 1km hari2 kan . HUHU . Environment kat sini sangat baik . Majoriti jiran2 kat Taman Gadong Indah ni melayu . Kedai pun belakang rumah je , 2minit jalan dah sampai . Dekat sangatkan ? tu yang best tu , menambahkan lemak je . HAHAHA . macam mana nak kurus . HEH ! Back to the topic , for these 2 weeks kena completekan contact hours utk Community Health Nursing . From tuesday till thursday , dah dapat banyak procedure like , antropometry , weighing infants and toddler , health education , assessment for new case and also abdominal palpation . Sangat menyeronokkan dapat buat macam2 aktiviti kat sini , tapi yang sikit masalah tu kena cakap fully in bahasa . Memang senang je macam tu but for certain medical term agak susah nak explain . HEHE . belagak betul ! hakikatnya ambil masa sikit nak explain dalam bahasa . Anyway , so far segalanya bejalan dengan lancar . Tinggal next week je lagi pastu going back to Ampang . HUHU . Overall , enjoyed this posting . Jumaat cuti , tapi tadi pegi klinik bt gotong royong . Oke la tu kan , aktiviti yang sihat sampai kena gigit ngn nyamuk . HAHAHA .
To be continue . . . .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers

Listen and Feel it :)