--

--

Monday, 4 April 2011

Doctor F's C L I N I C

Hari ni , first day working at klinik doktor . The location is at level 3 , KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital . Dr. F is a specialist consultant of O&G (obstetric & gynaecology) . Agak risau jugak la nak follow doktor kan . HUHU . Semuanya kena buat cepat2 . Jalan selaju yang mungkin untuk mengejar doktor . HEHE . Disebabkan jadual DD (divided) so , start working at 8.30am till 5.00pm . Sesampai je kat klinik doktor , seorang assistantnya berkata : "Dik , doktor dah pegi buat round kat maternity . Cepat pegi follow die !" Then , aku tengok jam yg comel kat poket baju ni , 2 3 kali jugak la tengok , baru pukul 8.30 pagi . Awalnye buat round doktor ni . Letak je beg , terus pegi ke Maternity Ward . Nasib baik patient 3 orang je . Habis2 buat round , kembali ke klinik die . Dah nampak dah beberapa patient yang datang untuk check up . Case Note pun da tersusun rapi kat atas counter , tu tanda2 tak lama lagi busy la klinik tu . HEE .

But , yang syoknye , pepagi tu da ada kes OT . First time dapat masuk OT jgk ni , dapat tengok doktor buat procedure removal small stone kt vaginal wall . Emm , stone tu tak la besar sangat , looks like a marble . After operation , going back again to clinic . Semakin ramai patient yang datang . Alhamdulillah for today I had saw too much procedure like , pap smear , scanning of uterus for obs and gynae , injection implanon (family planning) . So sedikit sebanyak , dapat jugak assist doktor buat beberapa procedure td . Very interesting ! Thanks to akak assistant . (lupe la nak tny nama dia . HEHE ) .

Doktor F sangat baik , ada jugak kadang dia explain about USG scan , where is the fetal head , femoral , heart beat of the fetus because for me yang first time tgk USG agak fenin lah mau faham itu gambar scan . Time doktor tengah check patient , tetiba call dari Labour room , ade delivery . Tinggal je la patient tu kat situ , aku ikot doktor pegi labour . Dah selesai delivery , sambung pulak keje kat klinik die tadi . HUHU . Now I know , betapa busy dan penatnya menjadi doktor . Nak ke sana ke mari , anytime could happened that kind of things . Anyway , banyak knowledge yg diperoleh pada hari ini .

Kalau ada attachment kat klinik doktor , mesti follow ke mana sja dia pegi . Tapi td lepas lunch , nampak die terus keluar dalam kekalutan from klinik then go to the 4th floor . Ada ape pulak la doktor ni . Tanya kat assistant die , rupa2nya doktor pegi toilet je pun sebab toilet kat klinik die rosak . HAIH . Kot ye pun , jangan la jalan laju sangat kan . Terkejut tau . Ingatkan ada kes pape ke tadi . Nasib baik tak ikot , kalo tak malu je . HEHEHE .

So for today , end at 5.30 pm . Sangat mengantok walupun busy . Sekian .

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers

Listen and Feel it :)