--

--

Thursday, 30 June 2011

Bye bye SS3

sunyi hostel mlm ni , semua org da balek tapi tak semua pun . hee . Ikotkan ati ni , nak je balek penang nuh . Rindu seyh . Rindu mak , abah , adik2 , rumah , bilik , kereta , moto , jiran sblah haa ape lagi yg rindu . Banyak sgt nih . Tapi hakikatnya nak raye nnt baru bole pulang laa . Kalo balek skarang nnt siapakah gerangan yg mau hntar hamba ke Ampang Puteri ? huhuhu . Mak ayah kerja , driver private tak da plak kan so duk laa sini . Tu la nak sgt belajar jejauh kan , pndai2 laa jaga diri nih ! haih ~

Hari ni agk gumbira sbb dapat jawab soalan exam smbil tersengih2 mcm kerang wangi . Hehehe . Seyes soalan yg dikemukan tu sesangat memuaskan hati . Wahh syok gilak ahh exam td ! Mgkin sebab last day kt kolej kot . Yekah gitu ? What ever lahh .

So next mission is going for clinical posting . where ? APSH . ape tu ? pikir ar sndiri . Malas la nk sebut pepanjang name tuh . Tak best pun ! huh ~ Barang pun belum kemas lg . Memandangkan esok (jumaat) cuti ! so bole la tido smpai lebam . hahaha .

1 lagi prob ni , lappy kesayanganku rusak plak ai . Mengada2 betul laa . Dolu time sem break tanak pulak bt hal kan , skarang merajok plak tanak on . Ni pinjam lappy org tapi broadband sndiri punyea . Okey la kan daripada takda langsung .

K lah tanak bebel pnjang . mungkin for 5 weeks onwards jarang update entry kott sbb busy kerja . hehe . Take care .

salam =)

Wednesday, 29 June 2011

29 jun 2011

Tadi kan ada briefing pasal sem 4 by lecturer incharge , Mdm H . Mdm da siap fotostat lg time table utk sem 4 nnt . Bagus arr madam , bole tgk bila cuti raye ! hehehe . Tapi , hari last 27/8 laa , hari sabtu tuu da la exam lagi hari tu . Baru berangan nk balik hari jumaat . tak pelahh nk bt cmna kan . redha sudah . huhu . Katanya , utk case study nnt at least kne prepare 5 case study sbbnyea sem 4 tak mcm sem 2 dolu yg ade part 1 part 2 . Sem 4 nnt teori 3 bulan pastu terus posting 2 bulan . So dlm 2 bulan tu la kne cari kes dan siapkan with the book ! aiseyh mencabar nih ~ Ntah laa dapat posting mna pulek nnt . Cross ngn contact hours Mdm start counting , sape2 yg tak cukup 85% before sem 5 nnt kan sem break tu jdi mangsa laa nk pegi hospital cari cross ! 1 lagi cabaran .

And the latest issue , Nursing Coordinator ckp : starting from G37 onwards , no more interview session for any sponsorship from any KPJ hospital . Sebabnyea KPJ akn amik jgk student from other college or university . Contohnya time interview nk kerja tu ada 2 candidate , sorang KPJIC product n sorang lagi Ijazah dlm Nursing so KPJ akn amik yg Ijazah tu . Disini ya , saya dgn dukacitanya memaklumkan , tak de lagi priority kerja utk KPJIC product . Waduh ! mcm2 la rules n regulation skarang ni ea . Tau la da jadi university college skarang . Eee sabo je laa . So, skarang ni kne study betul2 da tak bole tipu2 mcm sem 1 dolu . Kesian kt mak ayah cari duit nk suh anak dia ni belajar kn . heee . g40 chaiyok !

malas laa nk taip da . Maap la kalo hruf 'L' ilang . keyboard ni kehabisan dakwat hruf 'L' agknyea .

Tatapan di petang hari

"Hari ni dalam sejarah Islam , masa zaman Nabi Muhammad s.a.w telah berlaku 1 peristiwa Isra' Mi'raj . Apa yg kita sebagai umat Islam paham mengenai peristiwa ini adalah dimana telah berlakunya perjalanan waktu malam . Ini bukan malam yg biasa , tetapi luar biasa . Baginda telah menaiki Buraq (burung dari syurga) dari Masjidil Haram (Makkah) ke Masjidil Aqsa (Palestin) . Perjalanan tersebut sebenarnya sangat lama tetapi disingkatkan menjadi hanya satu malam sahaja . Kira-kira 1235km diperlukan untuk sampai ke Masjidil Aqsa . Dari segi akal fikiran manusia , ia adalah sesuatu yang tidak logik kerana pada zaman Nabi , belum ada lagi kemajuan teknologi . Yang ada hanya unta atau kuda . Begitu hebatnya kekuasaan ALLAH s.w.t dalam menjadikan perjalanan itu singkat . . . . . "

petikan dari ceramah sempena Isra' dan Mi'raj Oleh Ustaz Nushi Mahfodz (UIA)

Tak sempat nak dgr ceramah nie smpai abes . Kalo buat dari pagi InsyaALLAH sempat dgr . Td pun start pukul 3ptg . Anyway sgt2 bermanfaat ceramah ni . Dolu2 ustazah penah citer pasal kisah Nabi ni tapi secara luaran . Yelaaa budak2 kan , tak semua la bole paham . 2 hari lepas pn ada baca dlm paper kalo tak silap pasal pembedahan yg bermula dari peristiwa Nabi ni . Tahu tak knp Isra' Mi'raj berlaku ? Sebabnyea , pada zaman tu Baginda telah kehilangan 2 orang yg dikasihinya iaitu , Bapa sedara Nabi (Abu Talib) dan Isteri kesayangannya (Khadijah) . Jadi Baginda sgt bersedih hati krn bkn sahaja disebabkan pemergian tapi hilangnya semangat untuk berdakwah . Pada malam Isra' dan Mi'raj ni lah Baginda bertemu dgn ALLAH s.w.t dan dijelaskan kpd Nabi bahawa yg berhak menentukan tegaknya ISLAM hanya ALLAH s.w.t . Pada peristiwa ni jgk , solat 5 waktu diperintahkan kpd Nabi dan untuk disebarkan kpd seluruh umat ISLAM .

Cmtulah serba sdikit kisah Nabi Muhammad s.a.w . Nk cite lebih nnt tersalah plak . hehhe . cukupla sekadar yg aku tau . Kalo korang layan nasyid , carilaaa lagu "Isra' Mikraj" kumpulan hijjaz , unic ngn inteam yg nyanyi . Layan jee , sure best ! huhuhu .

renung2kan dan selamat beramal . barakallah hufiikum .

Wednesday, 22 June 2011

'Contact Lens' fever !

Cantik tak mata kt atas ni ? Tau tak ape yg kaler hijau tu ?

Surely u all know about that . Dulu orang yg rabun biasa pakai spek .

Macam2 bentuk dari bingkai tebal smpai laa tak de bingkai hah ! Bermacam2 kaler ada ,

design tu takyah cakap lahh kan .

Then , zaman pn berubah n semakin maju , so terciptalahh Contact Lens .

Dolu2 , contact lens ni jernih je , takde corak2 , takde kaler2 . Orang yg rabun je suka pakai .

Tak macam skarang nih dah b'macam jenis org jual . Ada corak siap colourfull lagi yuk !


Orang yg tak rabun pn pkai jgk tau , sbb da macam fashion nowdays .

Bak kata orang , trend zaman moden ! wahh . Sape yg melihat pasti teruja dan tegoda . Aiseyh !

Kat fesbuk pn ade yg buat online sales , diorg letak gambar2 awek cun entah dari mane .

Dah laa cun , pakai lens segala bagai lg laaa cun ! Tu cara org berniaga laa kan , suke hati dialah .

Harga ? takyah nk tawar2 lg der , diorg jual 40 hengget / pair , ade gak 20 hengget / pair .

Murahh gileee !



Kawan2 aku pn ajak beli skali , tapi taknak laa . Cek takot nanti jadi apa2 kat mata nih .

Takde paksaan kan bnde2 camni ? As long as berani pakai berani tanggung suda .

Huhuhu . Ikotkan hati ni , nak je beli . Tapi taknak la . Hehe . Mata yg hitam ni pn daa cukup .



p/s: seyes cantik seyh ! tapi sbenarnyea cantik tu sementara saja .

skarang demam contact lens , kite tunggu ape plak yg akan datang nnt .






















Monday, 20 June 2011

not in mood


Nampak tak budak kecik nih .

Monyok je muka dia kan tp comel actually . HEHE .

B'dasarkan gmbar diatas , macam tu lah mood sy skarang ni .

Why ? emm xnak la ckp omputih dah . malay je oke ? HIHI .

Sebenarnyea x de mood la nk study , tp jumaat ni ade exam kott . Macam mne tu ?

Sepatotnyea time2 cmni tengah study tau , tapi entah nape sejak akhir2 ni malas pulek .

Ni sume sebab exam GIT hari tuhh . Hancus ! Lain yg dibaca lain yang keluar .

Kalo kene sipi2 x pe laa jugak . Ni x , lain benor soalanyea . Haih ~

Serabot tau x pk pasal bnde2 nih , duet meyh 50 hengget tu terbang nnt .

Tak penah2 jadi cmni . Don't know what to say . Tapi kena cakap jgk .

Adakah peluang kedua akan diberikan oleh madam utk jwb semula paper GIT tu ?

Tanpa 50 hengget tuhh , boleh ke ? Wallahua'lam .

Tu saje lahh . Seyes x de mood nak study ! Erggh , tolong la datang balik mood sy nih .

Saturday, 18 June 2011

I need a shoulder T_T

Yesterday was exam GIT for summative . Dapat jea soalan MCQ yg 15 questions tu , more than 5 times kot baca each question . 4 optional answers tu semua betul tp kena cari yg the most priority ! Aduh first round , banyak kot soalan yg di skipkan . Second round still got soalan yg skip . Time pun da tinggal lg 5 minit , jawab je laaa apa yg rasa betul . Frust sikit la dgn MCQ . Nak sedapkan hati ni , ckp la "xpe , MEQ ada lg , jgn risau . "

Times up !

Lepas kertas jwpan MCQ dikutip begitu juga kertas soalannyea . Dapat pulak kertas soalan MEQ nk tengak back side paper mana bole ! arahan belum bg lg . So , diangkatkan sikit kertas tu and first soalan "bla bla bla . . . LIVER CIRRHOSIS . (4marks) " Hah ?! sedapkan hati lg ni , "hmm , baca t'balik agknya n mungkin salah tgk " Arahan pn da bagi , then tengok je soalan nah mmg sunggoh pn dia nak predisposing factor of liver cirrhosis . Hah sudah ! ape yg aku nk jawab nih ?

Tu baru soalan 1a belum lagi next2 questions . Hancur luluh , kacewa sedih , geram marah pn ada time tu . Rasa mcm nak tulis dekat kertas jawapan tu " Madam , sorry saya tak dapat jawab soalan ni" . Nak dikoyakkan jugak soalan tu sbnarnyea .

"U can start answering now" . Masa b'jalan nih . Aku tgk kau , kau tgk aku . Satu kelas mcm tu . Pen pn dipegang n start writing first question . Then , searching balik apa yg ingat . Unfortunately , tak ingat lgsung . Tp soalan ni related with HEPATITIS . So bagi aje predisposing factor hepatitis . Haha hentam sudah ! 1b , "give the purpose of doing ABDOMINAL TAPPING" . Adoyai , ape pulok abdominal tapping ni ? percussion macam respiratory tu ke ? Ape ni ? Ape yg dia nak sbenarnyea ni . Dekat 30 minit jgk pk soalan tu . Haih ! Tgk NCP dia , bole la nk jwab tapi markah pulak dia bagi sikit . Pandai betul diorg bt soalan kan . Eeee geram betoi laaaa !

Habis je hentam jawab semua soalan tu , terus kluar dari exam hall . Makan hati la duk lelame dalam tu . Dah kuar tu , tgk note Madam bg . Belek2 berulang kali , mana ade predisposing factor utk Cirrhosis ni ! Dia sempat ajar pun tak . Pastu yg disuruh fokusnya benda lain . Ya ALLAH , kenapa laaa jadi mcm ni . Abdominal Tapping tu Paracentesis . Dah knp tak pakai medical term je , kan senang org nak paham ! Puas memikior , ingatkan mcm percussion tu . Ape nk jadi ni .

Seriously , most of the questions adalah topik yang tidak diajar langsung . Even notes given , tapi tak diLISTkan pn dalam criteria utk Summative exam . Exam smlm tu macam nk jawab exam BM tp dapat soalan MATHS . Haa begitulah contohnya . Sangat2 contra . Soalan dia pun pelik semacam sbb slalunya , first question akan tny definition tp kali ni terus causes . Haiyya , apa celita ini sumua . Wa kena tipu ini maceam .

Conclusion : "I need a shoulder" T_T

Wednesday, 15 June 2011

15 Jun 2011

15 Jun 2011 @ 1600 H .

Dikhabarkan pemergian sahabat yang dikasihi Ummirul Syahirah buat selamanya . Hanya ALLAH saja yang Maha Mengetahui setiap segala sesuatu dan ALLAH juga lebih menyayangi dirinya . Segala hikmah pasti ada disitu . Walupun tak sempat nak menziarahi arwah semasa hayatnya , samalah2 doakan supaya arwah ditempatkan bersama orang2 yang soleh . Al-Fatihah



-kullunafsin za ikatul maut-

why does people respect the nurses ?

This morning was Mr. L class . He taught us the new subtopic of Communicable disease on AIDS . This disease is most common and some of the community afraid when talked about this type of patient . Actually , as a human being we must know clearly the sign and symptoms of AIDS and how it can be spread . But ! because lack of understanding or meaning to say , didn't know the truth most of the people very frightened to contact with AIDS patient even though they are their own relatives .

Mr. L told us that as a nurse we need to provide health care whatsoever the disease they have . Why ? because there is no body else will take a look and treat them even their own family also don't want . Except us , the nurses . Just observe how many times in a day does the relatives will come and say 'HELLO' to them (patient) ? Especially the old one who unable to perform his basic needs by himself . So , who will help them unless the nurse . The others might say "That's your job and you had been paid for that" . Yes , I'm agreed but the money we got cannot pay how much they suffer from pain and how much they needs the support from their own family . We as a nurse always with the patient , take good care of them even bathing them everyday , talking with them , provide adequate nutrition and listen to their feelings . Nurse is not just treat the disease but also learnt to know their feels .

I need to emphasize here , even though AIDS will be end with death , at least we can make use their life with happiness and they'll never feel loneliness .

At the last lectured , Mr. L said ,

" You cannot add their life time because their time is limited , but you can add some life in their time "

Sunday, 12 June 2011

Tak de tajuk lahhh . .

Pagi itu tidak seindah seperti yang sebelumnya ,
Begitu juga perasaanku tidak seperti sebelumnya ,
Semuanya menjadi suram tanpa suria ,
Begitu juga hatiku yang sepi tanpa kata .

Aku seperti ruang kosong yang tidak berpenghuni ,
Tidak ada lagi yang mampu mengisi kekosongan itu ,
Hari-hari yang aku lalui bagaikan jalan yang lurus ,
Dan tiada penghujungnya .

Wahai hati yang lemah dan tidak lagi berdaya ,
Berhentilah dari terus menyirnakan dirimu ,
Cukuplah sampai disini saja ,
Terimalah hakikat ini dan biarkan ia pergi .



Saturday, 11 June 2011

exams fever coming !

Begin by this week no more rest time for me , no more honey moon , no more laughing here and there . Why ? Because it is the exams week and now is in progress . So I need to study hard and smart by almost 12 hour with the notes and full of words inside my brain . The complication is my brain will become distended with the contents from the notes ! How to manage it ? Just answer the question and it will be subsides . huhu . Easy ? Of course ! Actually its easy to talk but hard to face it . A lot of things will disturbing my mind especially FACEBOOK ! omg , I only can stand for 18 hours if I was not online . What ever it is , pray for me and I also pray to myself . Hope I can sit and answer the paper very well . INSYAALLAH ! To group 40 teams , good luck for Special Semester 3 examination .

love my family a lot !

Followers

Listen and Feel it :)