--

--

Saturday, 30 July 2011

Rukun ISLAM ke-3

Hah kawan2 ! da abes ganti puasa ke belom ? lagi 2 hari je nak puasa nih . Pastikan abes ganti yek nanti berganda pulak puasa yang kena qada' pastu kena bayar fidyah skalik .

Sempena Ramadhan yang bakal singgah ni , dengan izinNYA , aku harap Ramadhan kali ni b'jalan dengan lancar dan dapat puasa penoh sebulan ! hehehe . insyaALLAH . Pastu mudah2an dapat buat solat terawih dengan semporna . aminnn . Hmmm , hari first puasa tak dapat nak balek umah . Rindu nak puasa sekali ngn mak abah adik2 . Dolu time sekolah pun kena tahan dlm hostel , hari2 buka puasa ngn kawan2 jeaa . Kalo bukak puasa kat umah syok siket sbb macam2 makanan ada ! nak makan apa , cakap saja ! hahaha .

Oh ya , insyaALLAH utk puasa kali ni , time nak beli makanan tu mudah2an nafsu makan ni tak overrr sgt lahhh . Elakkan pembaziran keyh . Beli cukop2 utk saiz perot . Hehehe . Agknya bole slim sket tak time puasa nnt ? sket pun jadi lahh kan2 . Emmm , lagi apa ek . Hah ! konfem raya nnt berat naik gila2 . Eee takotlah nnt tak muat nak pakai uniform . Penin pale aunty tu nk ukor baju lagi . hahaha !

Tu sje .

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1432Hijrah bersamaan 2011Masihi . Rebutlah amalan yang mendatangkan pahala bukan sje di bulan Ramadhan tapi istiqamah utk bulan2 lain jgk yew .

*kurangkan bercakap kosong*
*kurangkan mengumpat*
*kurangkan gosip*
*kurangkan tengok cite2 yg tak berfaedah*
*kurangkan buat aktiviti yg tak berfaedah*
*kurangkan tidur yg banyak*

*tambahkan ibadah*
*tambahkan membaca al-Quran*
*tambahkan dzikir dan selawat*
*tambahkan sedekah*
*tambahkan ilmu agama*
*tambahkan amalan sunat*

Zakat jgn lupe bayar !

p/s: teringin nak makan bubur lambuk . sedapnyaaa =)

Friday, 29 July 2011

Safety First !


28.7.2011 , Ampang .

Seorang pelajar telah dilaporkan hampir tertelan ubat stapler ketika sedang memakan kuih yang dibelinya di sebuah kafe berdekatan . Beliau yang singgah ke kafe berkenaan selepas tamat waktu bekerja kira-kira jam 2 petang pada hari berkenaan telah membeli kuih dengan harga RM1 kemudian memakannya sementara menunggu rakannya tamat waktu bekerja . Beliau berkata " Saya makan laa kuih tu sambil layan sinetron kt tb3 . Lepaih tu asa mcm geget benda keras . Eh , takkan la ada tulang ikan plak dlm kuih ni kan . Tak penah2 aih makan kuih keras cmtu . Pastu terai la tgk . Dah tengok tu , hah hamek kau , ubat stapler kott ! Nasib baek tak telan skali kalo dak mmg kena pi emergency nuhh . "

ini adalah image kuih berkenaan dan juga objek asing yang dijumpai mangsa

Beliau tidak membuat aduan kepada pihak kafe berkenaan sebaliknya hanya beristifar panjang . Beliau juga berkata ini adalah iktibar yang perlu dititikberatkan dan perlu berhati2 ketika membeli makanan di luar . " Kepada org di luar sana , hati2 naa nak makan tu bukan takat baca doa makan jea tapi kunyah tu 44 kali biaq hancuq betoi2 . takot nnt dok jadi lagu ni buat susah org ja . "

Sekian , berita terkini . Salam hormat .

p/s: hati2 ye kwan2 .



Wednesday, 20 July 2011

Eeee teruknya !

Tadi buat procedure dressing with NI utk running assessment SS3 . Actually , kna start pkul 8.30 tp gauze da basah ngn darah so t'paksa laa call sister awal2 . Sesampai je kt ward , dia suh prepare . huh , risau kottt . So , buat je la ikot procedure . Hampir 1/2 jam baru siap sebabnya patient ni post CABG , so agak complicated siket laa n kebetulan hari ni utk expose wound and remove steristrip kt both legs . emm buat je la kan da doktor yg order . Selesai je dressing , sister pun panggil . Tengok muka sister yg serius tu pn da rasa cuak gile .

Then , sister pun comment : "awk xde communication ngn patient ! "
"drape , awk tak letak ! bla . . .bla . . bla . . "

Da agk dah sister akan ckp camtu , sbb memang banyak cacat cela pn time buat dressing tuh . eee nape laa teruk sgt aku buat padahal dah banyak kali buat dressing tp tadi yang teruk . Even sister comment cmtu nasib baik tak payah cari procedure laen dah so tinggal assessment with PE je laa . huhuhu .

p/s: sbnarnya da berair mata ni haa kena tegur tadi . nasib baek tak meleleh je . aduyai ~

Sunday, 17 July 2011

Ape pun tak bole !

Hari ni ahad b'samaan dgn hari cuti . bosan la asik tgk muka nurul je . hahaha ! asik2 cuti ngn dia . haih ~ eee marah cik nurul kalo bace ni nnt . hehe . hari ni jenjalan ke TS . tak penah pegi pn sblum ni , so hri ni try pegi . Dari bas--> LRT--> monorel . huh byknye tukar transport baru laa sampai ke TS tu .

Nak dijdikan cerite , msa sampai kt KL sntral t'jumpa sorang makcik ni , nenek pn bole jdi jgk sbb umor dia da 80 thun kott . T'bongkok2 dia jalan ngn bawak beg yg b'isi botol air 2L tu . berat kott . sorang pulak tu . kesiannyea tgk . Disebabkan tak smpai ati , tegur la makcik tu , nak pegi ke shah alam katanya sebab nk jmpa cucu nak bagi air doa ni . Uhh tersentuh rasa hati . Walupun da tua2 mcm tu , sanggup pegi ke shah alam semata2 nk jumpa cucunya . Sedih2 . Nak bagi tambang teksi , tak mampu lg . So , tolong sekadar yg t'mampu . Sebelum makcik tu pegi , dia doakan agar dimurahkan rezeki . Huh tacing seyh , terharu semua laaa . Nak nangis dgr , tp cover2 . hahah . Risau gak tgk makcik tu , nak teman tapi ada agenda lain . hehe . harap2 makcik tu selamat sampai .

Back to story yg sbenarnya , lepas smpai kt KL sntral , terus kuar cari monorel lak . Jalan punya jalan jmpa sign board "monorel Tun Sambanthan" (400 meter) . mak ai jauhnya ! Da la ngn panas terik , cayaq mekap ni aih . huhu . Fine , jalan la dua2 org nih . Sesampai je kt imbi , da dekat da ngn TS . So dgn confident nyea jalan je ikot sign board yg adaa . Yg peliknyea nape semua kedai tutup ni ? hari ahad , bukan ke public holiday ? Salah hari ke ? Ke ada peristiwa pape . Dah cuak da time tu . Rupanya t'salah masuk daaa . Yg kitorg masuk tu berjaya ape ntah . engatkan berjaya time square . hahaha . aduyai . buat malu jek ! Tu laa confident sgt kan da salah masuk . tak pasal2 kena u-turn balek . Finally , sampai la kt TS . yay ! bestnyea .

10 tingkat kot , xlarat laa nak pusing semua level . Pegi level 5 je sbb ada theme park . Game tak payah ckp la kan , mcm2 adaaa . huhuh . Tapi x sempat nak main sbb tiket wayang da beli la . Nanti rugi plak kan . hmmm , lain kali la agaknya . Around 6.00 pm , b'tolak balek , kali ni beli tiket monorel terus ke KL sentral . ingtkan xda . Buat penat je kitorg jalan 400 meter mula2 td tu haa ! haha . ape pun tak bole ! tu laa nak jalan sgt kan . hamek kau ! kan da kene jalan jejauh camtu . tak pasal2 je . neway , nice memory . Pasni tak dtg KL lg da , time tgh blajar je la dpat pegi tmpat org .

Kalo nak ikotkan byk lagi mau celita . Cukop la smpai sini sajew . tata ~

Saturday, 9 July 2011

20 tahun sudah !

Pertama skalik thanks to mak , abah n irah for the comell voice msj . Sooo sweetttt ! ehehe . wlupun t'awal sehari tapi beza beberapa jam je . Thanks jgk kpd kengkawan yg wish via sms from skulah teknik dolu , thank u again . Tak sgka maseh ingt lagi . haha , terharunyeaa . mgkin korang bt reminder kott . =) . thanks also to kengkwn kpjic for the wishing !

Alhamdulillah , dengan keizinanNYA , sy maseh lg dipnjangkan umo . Mudah2an rezeki jgak dimurahkan . 19thun ke 20thun , xbyk beza pun asanya tetap jgk comell mcm dolu2 . hahaha . Selama sy hidup di muka bumi ALLAH s.w.t , jika ada kekhilafan yg maseh belum dihapuskan sesama insan , sy mohon maaf .

Kalo zaman skolah rendah dolu smpai la ke menengah rendah , kalo b'day je mesti bg coklat or biskut then packed together utk distribute kt kwn sekelas . Best kan ? penah jgk bt party tp tu semua zaman dolu2 . sekarang da laen , da tua2 ni xlarat lagi la nk bg coklat2 nih . Nk belanja maggie bole la kott . hehehe .

Mak ckp 20 thun ni da bole kawen . ahaha . gatal ! "tunggu lulus ujian dapur tu haa baru bole" . katanya . Nway , jodoh pertemuan ALLAH tentukan . tak gitu ?

Tu je la kott , sorry too sbb rahsiakan b'day kt fesbuk . tengok org lain tak buat private , aku je yg buat cmtu . Xnak la femes sgt . hahaha . orang2 yg slalu b'dekatan je tau . For me , wishes ni penting ke ? Sape yg ingt , ingt je laa . Sape yg lupa nnt bole ingat lg . Sape yg tatau , tak yah la tau . hehehe . keyh , ma'asalamah wa ilalliqa'

Followers

Listen and Feel it :)