--

--

Sunday, 11 September 2011

Learnt from the past . Tak rugi !

Tahniah kpd member2 seperjuangan time skolah menengah dolu . Best la dapat masuk U then amek DEGREE di usia yg muda . Aku bangga sebab korang sanggup amek risiko belajar STPM . Aku pun dapat Form 6 tapi EMPAT hari je kat situ . HEHE . Sebab TAKOT tengok buku2nye yang tebal gile . Tu baru Pra U belum lagi yang atas2 . Yang bestnye still lagi dapat jumpa korang ! Even kelas Science stream siket je makhluknya tapi ada jgk member2 yang aku kenal .

Banyak kebaikan kalo sambung STPM nih , kalo pointer bagos and cukup syarat hah dapat masuk U terus amek DEGREE , tak macam diploma . 3 tahun dip , pastu baru bley amek DEGREE . Tapi kalo pointer atas pagar je , xda harapan la nak masuk U . Masa tu dapat kelas Science stream, best jgk nanti bley amek medical line tak pun jadi chemist ke biologist ke . Cewahh ! Angan2 je semua tu . I know what is my level and until where I can go .

So , dalam masa 4 hari kat skolah tu baru belajar selok belok F6 . Tapi , maseh ingat lagi lepas skolah terus pegi hospital sebab mak dapat HYPERTENSION . Kesian mak , aku teman mak dari malam sampai la ke pagi . Then balek umah , terus mandi pakai uniform , pegi skolah . First time naik MOTOR sendiri ! HEHE . Nampak la bezanye kalo dolu duk asrama je kan . HAHAHA .

Last day kat skolah , aku jmpa cikgu yang incharge utk F6 sbb nak bagi surat tawaran POLI . Cikgu cakap , kalo nk quit dari F6 kna ada surat tawaran masuk IPT lain . So , ni untuk cukup syarat je aku nak quit dari F6 . Padahal , x masuk pun POLI tu . HEHE . Abah cakap nanti susah nak cari keje ngn kos yg aku dapat tu lagi2 pempuan kan . Cam payah laa . Then , okay . Ikot saje .

So , dalam masa SETAHUN kt rumah , aku apply IPTS utk kos nursing sebab ? Sebabnya , kos tu peluang pekerjaan agak cerah then belum ada lagi family aku yg amik medical line . Lagi pun , mak penah admit kat ward . Tengok mak yang tengah saket , aku takot jadi pape nanti . Pastu tatau plak penyakit tu camna nak rawat .

Banyak jgk tawaran yg datang tapi 1 pun aku tak pegi . Uhh , sombong betul . HAHAHA . Bukan ape , abah cakap better amik kolej yang ada hospital sendiri macam PANTAI , PUSRAWI , KKM . Tapi yg ada hospital tu la aku tak dapat . HUHU . Then , jiran aku pun suggest suoh pegi interview kat KPJ Penang . Pastu aku tanya , ada kea KPJ Penang tu ? HAH ! duk penang tatau ada hospital tu . Makcik tu cakap ada KPJ kolej . Hah ? ada eh ? Tak penah tau pun . HEHE .

So , aku pun pegi la interview tu . ALHAMDULILLAH I did it ! Risau gak sebab kena SPEAKING . Tapi soalan mudah2 je . Wah gitu !

At the end of the story , I'm going to complete the second year of my studies . And , got 1 more year before I'm being a registered staff nurse . insyaALLAH . So , moral of the story kat mana pun kita belajar either kolej ke , U ke , POLI ke atau apa2 sajelah . Semua tu depends on USAHA kita sendiri utk berjaya . Kerana .....

Yang memberi REZEKI dan KEJAYAAN serta KESENANGAN HIDUP hanya ALLAH S.W.T

"ALLAH takkan beri apa yg kita minta , tapi ALLAH akan beri apa yang kita perlu dalam hidup . Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui setiap segala sesuatu "

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers

Listen and Feel it :)