--

--

Thursday, 12 January 2012

No wonder laa ...

Ok hari ni da abes belajar pasal Neurosis in Mental Health Nursing . Dari awal lagi sir cakap , manusia yg normal pn akan ada mental illness tp mild jeee . Along the way study semua ni ,
officially aku dah jumpa masalah yang tak penah aku tau ! A bit anxious and full of curiosity bila penyakit selalu jadi tanpa sebab . Sape tak tertanya2 ye tak ? Termasuk lahh aku ni .





A word 'SOMATIZATION DISORDER'

Apo bondo tuhh ??
Meh sini nak cerita ...

Generally , Somatization ni berkaitan dengan STRESS . Stress ofcoz semua orang ada kan ? But depends how severe it is .

Sign n symptoms :

###Feels pain at least 4 different types of body part (without abnormality in the diagnostic test)
-> contohnya mcm sakit kepala , lenguh2 kat tangan , sakit belakang ke or what so ever . Then kalo pegi check up , semuanya normal .

###GIT problem ( vomiting or diarrhea)
-> Muntah2 or cirit birit tanpa sebab mcm tersalah makan ke .

###One sexual symptoms such as lack of interest or erectile dysfunction (male)

###One pseudo(fake) neurological symptom such as fainting or blindness.

So, kesimpulannya bkn semua symptoms ni ada kat semua orang kan . Mungkin 1 2 cmtu jee .
Kalo xnak sakit2 tanpa sebab mcm ni , so pepandai la kita manage the STRESS ! ok !

Bak kata sir : "No more stress , no more depression"






Monday, 9 January 2012

90 days time to love



People don't understand what love is.
They love the way they want
and call this love.

Anyways, you love me
and continue to love me.
What you wish
What you want to be
I do not ask.


You tell me that what I want
and what my heart tells me
is what love is.

I have to die while in love
in order to love you,
you do not realize
that I must die.

Giving me life
isn't love.
Giving you life
is what love is.



Sunday, 8 January 2012

Tired

Aku rasa bersalah sekarang . Kenapa sekarang ? Kenapa bukan dari dulu lagi ? Aku buntu sekarang dan aku tak faham siapa yang benar , siapa yang salah dalam hal ni . Apa yang pasti , tak ada siapa pun yang berani mengaku kalau buat salah kan ?

Lepas dengar segala luahannya , aku rasa sangsi . Fikiran aku bercelaru sampai tak boleh tidur . Serius aku tak suka benda-benda macam ni . Tolonglah berikan aku keyakinan ! Tolonglah nafikan apa yang dia kata pasal kau ! Tolonglah jangan buat aku sedih lagi ! Tolong jangan buat aku putus asa ! Tolong laa , aku dah letih sangat ... sangat sangat =(

Now, aku nak dengar dari mulut kau sendiri . Aku harap semua ni bukan kisah dongeng .

Sunday, 1 January 2012

Goodbye BRACES n Welcome RETAINER

After almost 3 years I wore the braces , finally it had been removed =)
Alhamdulillah , gigi da tersusun cantik. Dulu berlapis disbbkan rahang yg kecik tapi gigi tumbuh banyak ! heee .

Now, just for the first 3 months , I need to wear retainer which has a similar function like braces but portable .

Cantik kan kalo pakai braces ? Dulu orang cakap pakai braces ni xcantik la , hodoh la , cm budak nerd la tapi skarang da jadi mcm trend even orang yg gigi da susun cantik pun still nak pakai braces . Comel je tengok . heeee =)





Yang ni la retainer ! Lepas je bukak braces , kena pakai retainer sbb nt gigi akn kembali ke bentuk asal . So , doktor akan suruh pakai 24 jam and after 3 months dtg balik follow up . Special benda ni sbb kalo pakai pon still nmpk mcm gigi biasa . hehehe








Last but not least happy new year !!! wink ^_*

Followers

Listen and Feel it :)