--

--

Thursday, 12 January 2012

No wonder laa ...

Ok hari ni da abes belajar pasal Neurosis in Mental Health Nursing . Dari awal lagi sir cakap , manusia yg normal pn akan ada mental illness tp mild jeee . Along the way study semua ni ,
officially aku dah jumpa masalah yang tak penah aku tau ! A bit anxious and full of curiosity bila penyakit selalu jadi tanpa sebab . Sape tak tertanya2 ye tak ? Termasuk lahh aku ni .





A word 'SOMATIZATION DISORDER'

Apo bondo tuhh ??
Meh sini nak cerita ...

Generally , Somatization ni berkaitan dengan STRESS . Stress ofcoz semua orang ada kan ? But depends how severe it is .

Sign n symptoms :

###Feels pain at least 4 different types of body part (without abnormality in the diagnostic test)
-> contohnya mcm sakit kepala , lenguh2 kat tangan , sakit belakang ke or what so ever . Then kalo pegi check up , semuanya normal .

###GIT problem ( vomiting or diarrhea)
-> Muntah2 or cirit birit tanpa sebab mcm tersalah makan ke .

###One sexual symptoms such as lack of interest or erectile dysfunction (male)

###One pseudo(fake) neurological symptom such as fainting or blindness.

So, kesimpulannya bkn semua symptoms ni ada kat semua orang kan . Mungkin 1 2 cmtu jee .
Kalo xnak sakit2 tanpa sebab mcm ni , so pepandai la kita manage the STRESS ! ok !

Bak kata sir : "No more stress , no more depression"






No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers

Listen and Feel it :)