--

--

Wednesday, 8 February 2012

Poligami ? Apa komen anda ?

Hari ni kelas bahasa inggeris . Sepatotnya Miss A yg ajar tapi disebabkan hal yg tak dpt dielakkan , Mdm N yg ganti . She's a very nice person n I enjoy her lectured today =)

Kalo nak compare'kan dgn Miss A , ada la bezanyakan . Biasa la tu , lain orang lain caranya ye tak ?
But as a student , we also have the right to talk about our opinion . hehehe . K lah , actually hari macam biasa , group aje memanjang . So we had been discuss about a few news that quite popular nowadays such as global warming , rock concert [yeke ??] , school bullies , polygamy [ehem2..] and last but not least is about assignment [popular ek ?? ... haha , cm klakor plak]

Bla bla bla .. maka ber'discuss laaaa kitorg nih . Rasanya merapu je byk ! haih ~ So , we had choose the topic about POLYGAMY or in malay called as POLIGAMI [ejaan je lain =P ]
Tau kan apa tu POLIGAMI ? Kalo tanya budak skulah rendah pun diorg konfem tau ! Terbaekk laa , x attend kursus kawen lagi da tau . Hebat letewww . Hehehe

Poligami ofcoz dibenarkan dalam Islam . Let me explain secara ringkas dan mudah :

## Poligami menurut Islam , bererti mengamalkan beristeri lebih daripada satu iaitu dua , tiga , atau had maksimumnya empat dalam satu masa .

Anda paham maksud diatas ? So thats mean , kalo nak beristeri lebih dari seorang maka dipanggil sbg poligami . Had maksimum 4 orang dlm satu masa okey kaum adam ? Nak lebih dari empat jgk ? Eeee nyampah ! Da bagi sampai 4 nak tambah2 lagi ! hahaha . Bole je , TAPI ! mestila berpisah dengan salah seorang isteri in case da cukup 4 column . Kuota 4 org je ye .

Kalo da ada kebenaran berpoligami , mestila ada sebab musabab yg khusus ye tak ? Antaranya :

##Lelaki @ suami mempunyai dorongan nafsu syahwat yg luar biasa sehingga isteri tidak mampu memenuhi keinginannya

##Keadaan isteri yg sentiasa uzur dan sabit membolehkan suami berkahwin lagi

##Menjadi pembela kpd kaum wanita yg menjadi balu atau janda setelah suami gugur dalam berjihad menegakkan agama ALLAH

##Menyelamatkan kaum wanita yg belum berpeluang mendirikan rumah tangga

Seperti yg dinyatakan diatas , beruntunglah kaum Adam sekalian . Walupun poligami dibenarkan agama , hakikatnya ramai para isteri n wanita yg single like me [hehehe] diluar sana yg susah nak lepaskan suami beristeri lain ye tak ? Maybe disbbkan beberapa faktor yg menghalang wanita membenarkan hal ini berlaku .

Sejujurnya , pk seratus kali pn belum tentu lulus 'permohonan' tu ! hhahaha . Sori , kepada bakal husbandku =P terimalah kenyataan ni . Tapi kte tau awak tak camtu kan ? insyaALLAH . ehehe

WARNING : Jangan pk pasal nak bukak cawangan lain okey ?!
Saya tak sanggup walupun ganjaran di akhirat sgt lumayan .

Renungkan hakikat sebenar ni ,

"Seorang isteri sanggup menjaga suaminya yg lumpuh seumur hidup tanpa merasa sedikit bebanan baginya walupun nafkah batinnya terputus selamanya"

Wahai kaum adam , jika isteri anda macam tu agak2 nak jaga tak ? I always heard this sentence " Sape tak sayang bini oii .. " Betul tak ? heee . If yes , then Alhamdulillah =)

"Tahniah kepada yg dah berumah tangga , semoga bahagia . Kerana anda telah menyempurnakan separuh dari tuntutan agama"

Bila plak turn aku ye ? heee ^^,

Followers

Listen and Feel it :)