--

--

Sunday, 20 September 2015

Lahirnya Puteriku ke Dunia

Assalamualaikum. Rasa macam lama gila tak update blog kan? Biasa la banyak sangat komitmen. Sibuk keje lagi. Pejam celik dah masuk bulan September.

Alhamdulillah sekarang ni saya dah bergelar ibu. Saya telah selamat melahirkan bayi perempuan pada 3/9/2015 jam 4.55 petang. So saya nak kongsi sikit kronologi dari sebelum bersalin.

Saya kena warded pada 2/9/2015. Time tu saya baru habes shift pagi. Pagi tu keje, subhanallah busy gila dengan 7 new admission, 1 transfer in case, kes operation lagi. Hmmm yang kejenye 3 orang nurse je termasuklah mak buyung yang sorang ni dah sarat mengandung. Member lain pun busy jgk dgn keje masing2, so tak boleh la nak harapkan diorg je.

At the end of the shift sebelum pass over report, saya ikut sorang doktor ni then dia perasan macam tak kena dgn saya ni. Siap tny lagi "You okay tak? Macam tak larat je. Duduk laa.."

Masa tu saya dah start sakit di bahagian pinggang, di groin (celah peha) melarat ke peha, Ya Allah sakitnya tu Allah saja yg tau. Berdiri sakit, duduk pun sakit. Nak kata contraction, saya pun tak pasti sebab tak pernah ada pengalaman lagi. Rasa macam nak menangis!! At last saya mintak tolong kawan saya pass over report, saya dah tak boleh duduk diam.

Ikutkan hati nak je balik rumah terus then baring. Tu je caranya nak hilangkan sakit. Untuk kepastian, saya call Maple (Labour room), tanya dengan midwife. Diorg suruh saya datang buat CTG. Midwife tengok je CTG tu, dia cakap memang ada contraction mild to moderate. Kebetulan pulak Dr. Siti ada kes, then dia datang check OS. Dah bukak 3cm, terus kene tahan ward. Perasaan masa tu, terkejut gila. Yela EDD lagi 3 minggu, tapi dah masuk 37minggu baby nak keluar dah. Dr expect keesokan harinya bersalin.

Saya terus call Husband, bgtau dia saya kena warded sbb jalan dah buka. Husband pun terkejut jgk. Nasib baik keje 1 hospital. Beg utk keperluan bersalin n buku pink memang dah standby dalam kete.

Malam tu saya tidur tak lena sebab fikir apa yg akan terjadi keesokan harinya. Rasa takut, berdebar-debar tak tau nak cakap macam mana. Malam tu buat lagi CTG, FHR (fetal heart rate) tetiba tachy (laju), nurse suruh saya relax. Tapi tak lama lepas tu, back to normal reading. Mungkin baby pun nervous nak keluar esok. Hehehe.

3/9/2015

Pukul 6 pagi, lepas saya siap mandi semua, nurse suruh masuk Labour room dah. Time tu saya dah kena puasa. Pukul 7pagi, nurse kasi fleet enema untuk clearkan usus saya, then pakaikan CTG. Pukul 9pagi Dr Siti datang check jalan, still lagi 3cm. Dr suruh nurse start IV pitocin 4 unit dalam 1 pint (botol drip). Dr pulak masukkan CBD (tube kencing).  Contraction dah start tapi saya tak rasa sakit. Pukul 10 Dr datang lagi, jalan bukak 4cm, then Dr pecahkan air ketuban. Lepas je dari tu, saya dah start rasa sakit, gradually. Baru saya tau time tu macam mana sebenarnya sakit contraction. Memang sama macam senggugut at the same time rasa macam nak meneran.

Makin lama makin sakit, saya mintak injection tapi tak berkesan. At last, saya guna je gas etonox (laughing gas) sampai la saya bersalin. Nak mintak epidural dah terlambat sebab jalan dah buka 5cm. Bayangkan sakit contraction tu sampai nak pusingkan badan pun susah. Encik suami memang tak kemana, saya memang pegang je tangan dia. Support dari suami sangat diperlukan!!

Dalam pukul 3 lebih, saya dah start meneran. Jalan dah buka 10cm tapi kepala bayi baru turun 5cm. Dr cakap memang kene push kuat. Sepatutnya jalan dah 10cm, kepala bayi akan turun 8cm. Time tu memang bertarung nyawa sampaikan saya dah nak surrender. Bila saya push, bayi turun tapi bila saya relax bayi kedalam balik. Dr dah suspect something, FHR still lagi normal.

Saya cuba, cuba dan cuba. Memang masa tu saya dah tak kisah orang nak kata apa. Menjerit 1 labour ward tu, even Dr cakap jangan jerit. Saya dah tak larat nak push. At last, bila nampak kepala baby, Dr terus buat episiotomy then tarik keluar kepala baby. Rupanya tali pusat dah berbelit kat bahu sebab tu bila saya tak push, baby tu masuk balik. Ya Allah, memang separuh nyawa rasa masa tu. Semua nurse dan termasuklah husband saya buat Fundal pressure sebab nak tolong saya push baby tu.

Akhirnya tepat jam 4.55petang, keluarlah seorang hamba Allah yang comel, bernama Annur Fatehah Binti Nabil. Lepas je baby keluar, hilang segala kesakitan tadi. Alhamdulillah syukur sangat pada ALLAH.

Thanks untuk suami yang sentiasa bagi support dari awal bersalin sampai habis tenaganya. Untuk Dr Siti dan midwife yang membantu tanpa jemu.


sehari sebelum bersalin
get ready
my little princess :)

hai ayahhh :D

Tokwan, Tok dan acu irah



Tuesday, 2 June 2015

Kuala Terengganu dan Cherating, Pahang.

Assalamualaikum selamat petang semua. Sihat ke? Mak buyong ni baru je balik dari babymoon. Bukan selalu pun dapat bercuti kannn. Hehe. Alhamdulillah segala yang dirancang bersama suami berjalan dengan lancar. Sebulan lebih jugak planning semua ni, siap booked hotel, request cuti. Tq my unit manager approved my request ;)

KHAMIS, 28 MAY 2015

Our destination
  • Kuala Terengganu
  • Cherating, Pahang. 
2 Destinasi tau!! Alang-alang dah cuti 4 hari kan kena la jalan sakan. Dapat tau je cuti approved, balik keje tu terus bukak luggage gedabak tu. Excited nak mengemas!! Haha. Siap list up barang yang nak bawa. Yelah cuti lame nanti kang ada yg tak cukup. 

Cuti bermula hari Khamis lalu. Bertolak awal pagi. Dalam pukul 7.30. Malam sebelum nak berangkat tu, isi minyak full tank, top up touch n go, check angin tayar. 

Sepanjang perjalanan lebih kurang 4 jam dari KL, saya selaku Co-Pilot perlu memastikan Pilot saya berada dalam keadaan yang selesa dan tidak mengantuk. Hihihi. Lebuhraya Pantai Timur tu memang sangat bosan kalo drive sorang. Kiri kanan pokok, hutan, bukit. Compare dengan lebuhraya Utara Selatan mcm happening la sikit. Lagi pulak time tu kereta tak banyak. Tapi disebabkan excited nak sampai ke Kuala Terengganu, tak la rasa sangat bosan tu. 

Dari pukul 7.30pagi, sampai di Kuala Terengganu dalam pukul 11 lebih. Time dah nak tengahari, perut lapar gle. Kepala otak pikir nasi je. Mana nak cari kedai yg jual nasi ni?? Tempat orang pulak tu. Jalan punya jalan, jumpe Pantai Teluk Ketapang. Kat sana ada la beberapa kedai, tapi 2 3 kedai je yang bukak tengahari rembang cmni. Singgah semua kedai tny ada nasi berlauk tak or nasi goreng. Mokcik mokcik tu tak jual makanan tu. Yang ada cuma kepok lekor dengan ICT. Huwaaaa sedihnyaaa. Tekak ni mintak nasi. Kalau ada pun nasi dagang. Ermmmm

Perjalanan diteruskan. Kelaparan tak boleh dibendung. Encik suami cakap, kalau jumpe KFC ke Mekdi ke hentam makan je laaa. Hahaha. Punya payah nak cari. Mana ada org nak makan kepok lekor tetengahari rembang ni yop.. At last jumpe!! Tu pun si suami dah nak terlajak, nasib baik sempat brek. Sesampai je kat kedai tu, beratur lauk bak hang. Aku tak nampak bende lain selain SOTONG!! SOTONG besaq gle. Puas hati makan!! Terima kasih la akak sebab jual lauk pauk. Kenyang Alhamdulillah...



Jangan ditanya apa perasaan time ni. Haha
Ni muka lega dapat jumpe nasi dengan lauk. Muka mak buyong takyah tengok la nanti terkejut. Hahahaha. Dapat makan je, baby dalam perut pun kicking. Suka la tu.



Perjalanan diteruskan sampai jumpe....


Pintu gerbang ke Masjid Kristal

Kat sini ada pusat tamadun Islam. Ada beberapa jenis masjid di tanah Arab. Contohnya Masjid Al-Aqsa, Masjidil Haram (Mekah) dan macam2. Tapi bukan untuk bersolat, just for tatapan umum untuk yang belum pernah tengok masjid2 ni. Cantik sangat!! Alang-alang dah masuk waktu Dzuhur, solat jamak je kat masjid Kristal. Tak besar pun masjid Kristal ni tapi memang cantik. Solat jumaat pun tak buat kat Masjid Kristal sebab tak ada penduduk tetap. Hanya solat 5 waktu je yang boleh. 


Di perkarangan masjid Kristal

Kat area Masjid Kristal ni ada perkhidmatan River Cruise. Dia bawak pusing sungai ni, dapat tengok perkampungan nelayan, jambatan Sultan Mahmud, hotel2, dan macam-macam. Harga pun berbaloi RM 21.40 untuk dewasa. Kanak2 tak ingat plak berapa. Hehe. 




\



Panas tu sampai kena berpayung. Tu pun berpeluh lagi.


Next destination, pergi hotel!! Nak resting2. 

Hotel pilihan kami : FELDA RESIDENCE.

Boleh pilih nak view yang mana. So dah selalu sangat tengok bandar, we choose river view. Harga pun not bad. Breakfast included. Hotel pun selesa. Just at that time air conditioner is under maintenance, so agak panas sikit time siang hari. Overall, memuaskan. 

Pukul 5 pun still lagi panas. So stay jap. Tapi disebabkan dua2 perut lapar, kuar jugak cari makan. Dekat dengan hotel tu, boleh pegi China town, Pasar Payang and Pantai Batu Burok. Takkan sesat sebab signboard boleh guide. Tak perlu berWaze ni, rugi. Hahaha. Kami lepak kat Pantai Batu Burok, banyak kedai makan. 


Bila lapar, memang tak tengok benda lain dah

Mulanya encik suami nak tunggu semua makanan sampai tapi kalah juga sebab dah lapar sangat. hehe

Nindia duk habaq mai. Sotong goreng tepung pujaan hatiku!!!

Pantai Batu Burok

Love you ;)

Sebelum balik hotel beli jagung bakar untuk malam nanti. huhu. 

JUMAAT, 29 MAY 2015 

Breakfast di hotel, pastu checkout awal. Singgah ke pasar payang. Time to Shopping!!!


Bergambar sebelum tinggalkan hotel

Felda Residence

Lepas bershopping. Belakang tu Pasar Payang
  
Seterusnya, singgah di Masjid Terapung. 


Masjid terapung

Belanja sikit
Dah puas berjalan kat kuala terengganu, its time for us to go for next destination. Kali ni, tak ikot highway. Encik suami drive ikot jalan pantai. Sepanjang perjalanan tu memang sangat best sebab sepanjang jalan tu boleh nampak pantai. Cantik ciptaan ALLAH. 


berhenti sat amik gambaq. hihi

Tak boleh lama kat sini sebab terlalu panas

Sebelum sampai Cherating, singgah di Kemaman pekena satar. Makanan wajib kat sini. Murah dan sangat sedap. 10 biji RM5. Tapi sekali makan 10 biji memang tak cukup. Hahaha


Nindia satar yg disebut2 tu.
Kedai : Warung Aziz Satar, Masjid Geliga Kemaman.

Kedai Aziz Satar. Bukan pelakon tu tapi mmg nama kedai cmtu. Singgah la ye

Rupanya dari kedai ni nak ke Cherating tak la jauh sangat. Kentut pun boleh dengar. Hehe.

Perut dah kenyang, badan pun dah penat. Moh ler kite check in hotel. 

Hotel: Suria Cherating Beach Resort
3 hari 2 malam.
Bilik: Terrace deluxe sea view (kalo tak silap)

Overall hotel service is ok. Senang takyah turun naik tangga sbab tu pilih ground floor. Bukak sliding door boleh jalan terus ke kolam and pantai. Cumanya pantai tu ombak kuat sikit, agak bahaya untuk kanak2 or orang yg tak reti berenang macam aku ni. Silap2 tenggelam kang. 

SABTU, 30 MAY 2015

Esoknya jalan-jalan sekitar Cherating. Then we olls jumpe ni.



Kalau sesape yang nak bercuti di Cherating, cari la hotel or chalet budget kat sini. Antaranya, Eastana resort, Ranting Inn, Kampung Inn dan banyak lagi. Especially untuk yg aim nak mandi laut. Sebab laut kat sini sangat landai. Pegi jauh2 pun baru paras lutut. Ombak pun soft je. Air jernih!! Macam dalam gambar bawah ni


Tengah geram nak mandi laut. Ngee~



Sebelum balik ke hotel, berhenti jap kat Penyu Sanctuary. Kat sini tempat ternakan anak-anak penyu dari dalam telur sampai dah menetas. Cukup masanya, akan dilepaskan ke laut. Kalau nak search Penyu Sanctuary, ia bersebelahan dengan Club med resort. Hotel orang kaya. Sebelah tu je. 



Bapak penyu. Besar gle


Anak-anak penyu yang comel :)

Nak dijadikan cerita, akak yang jaga pusat ni offer kami untuk aktiviti melepaskan penyu ke laut. Alhamdulillah rezeki Allah bagi. Bukannya hari-hari diorg lepaskan penyu. Hari tu kira bernasib baik and its limited!! Akak tu suruh datang pukul 6.30 petang. 

Lepas mandi laut petang tu, pukul 6.30 terus pegi sana. So ini hasilnya

Sepuluh ekor anak penyu. Semua dah tak sabar nak berenang.
First time ni nak pegang penyu. Yang anak penyu semua dah tak sabar nak berenang ke laut. Aku yang takot. Hahaha. Tapi beranikan diri juga. Mulanya rasa geli juga la bila jari kena kepak dia tu. Lembut tapi agresif!! 


Encik suami excited dapat pegang penyu. Hehehe

Pengalaman yang sangat best. Rasa macam tak cukup 10 ekor tu. Haha. Mudah-mudahan semua penyu tu selamat membesar.


AHAD, 31 MAY 2015

Pepagi lagi dah check out. Bubye Cherating. See you again.






Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali. Terima kasih yang tak terhingga buat suami tercinta untuk percutian yang sangat ohsem!! Spend time 4 hari 3 malam only for both of us. Oppss tambah sorang lagi yang dalam perut ni. hehe. Perancangan selama sebulan untuk bercuti.Takde sape pun kacau. We had so much fun here. Rasa macam nak datang lagi tempat ni. I love Cherating and KT!!!



Sekian.





Wednesday, 18 March 2015

Merepek Part 1

Assalamualaikum, malam ni nak update entry yang sangat ringkas. 

Currently dah pindah KL. Dekat dihati suami tercinta. hehehe.

Kalau sape yang ternampak saya kat KL tu mmg saya lahh. Tp kalau tetiba tegur then saya buat tak tahu tu paham paham je lah yer. 
**Bajet retis baq hang!!!** Sombong kan?? Haha. Astaghfirullahal 'azim...

Papepun saya sangat rindu keluarga saya :'( 

Tuesday, 24 February 2015

Parents-to-be

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum semua..

Orait, macam lama je kan tak update blog ni. Maklumlah banyak sangat komitmen bila dah berumah tangga. Hehe.
Sebenarnya dah lama nak update blog tapi tunggu masa yang sesuai je.
In sha Allah malam ni malam yang sesuai untuk update.

So nak story sikit. Bukan nak angkuh ke, bongkak ke, takbur ke or sebagainya tapi hanya nak berkongsi sikit berita gembira kat blog khas untuk pembaca 'setia' blog kite ni. ecececehhh..

Bila dah kahwin mesti la kita nak capai sesuatu kan? semua suami isteri di luar sana mesti la nak ada zuriat sebagai pengikat kasih sayang dan cinta.

Alhamdulillah pada 12/1/2015 secara officially saya telah dikhabarkan mengandung 4 minggu!!! :)

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.. rasa macam nak nangis bila dapat tau. Senyum tu sampai ke telinga, bahagia tak terkata. Encik suami yang paling seronok nak jadi ayah.
Jujur, dalam hati ni risau sangat bila fikir pasal zuriat. Yela tak semua orang dapat rezeki Allah ni dalam waktu yang cepat. Ada yang tunggu berbulan-bulan, bertahun-tahun. Walau apa pun, rezeki datang dari ALLAH. Dia Maha Mengetahui akan setiap segala sesuatu.

Sebenarnya dapat detect pregnant ni time lepas keje malam. Beli UPT then pepagi buta sebelum pas report pegi la test. Tak sampai seminit tengok line tu nampak ada dua. Yang satu tu kabur tapi memang boleh nampak. Dah rasa seronok dah masa tu. Pagi tu jugak snap pic UPT, whatsapp si suami ni. Lepas cik abg dah tengok tak tdo dah dia. Hahaha. Kami sama2 macam xcaye je nampak double line.

Apa tanda2 yang aku rasa?
Okay, tanda2 yang aku rasa macam pelik sebelum dapat tau pregnant ni:

1) Kerap kencing. Asyik2 pi toilet. Air bukan minum banyak pun. Mana mai tatau!!

2) Breast tenderness. Rasa tegang macam nak datang period tu. Tapi ni lagi sakit oiii.

3) Senggugut. Rasa macam nak datang period tapi bukan.

4) Kuat makan. Hahaha. Yang ni takyah cakap lah. Sign ni aku rasa macam sama je dari dulu.

5) Pening kepala. Yang ni pun macam biasa2 je. Sebab kekadang pernah je pening2.

6) Cepat mengantuk. Memang tak boleh dibendung mengantuk ni. Teruk sgt dah.

7) Result UPT. Double line (samar-samar)

Member aku yang dah ada 2 3 org anak kata kalo UPT tu line blurr pun mmg dah konfem positive pregnant sebabnya, UPT tu kalo negative dia takkan nampak langsung double line. :)

Apepun, Alhamdulillah usia kandungan sekarang ni dah masuk 10 minggu. Tinggal bpe minggu je lagi untuk habiskan 1st trimester.

Semua orang tanya takde morning sickness ke? Morning sickness ni tak semua org ada. Lain orang, lain ragamnya. Alhamdulillah, aku pernah muntah sekali. Pastu dah ok. Makan semua pun ok. Cuma tak boleh makan banyak. Makan sikit2 tapi kerap.

Untuk yang 3rd time scan baby haritu, dah dapat dengar baby's heart beat. Ya ALLAH, seronok sangat!!! Comel je. Hehehe.

Terima kasih ALLAH untuk pemberian yang sangat bermakna ini. Syukur...

Thursday, 8 January 2015

How Do I know my Husband :)


Assalamualaikum. Tetiba malam ni rasa macam nak cerita sikit kisah cinta aku dengan encik suami ni. Bukan nak riak ke, bangga ke, .. Just want to share.

Macam mana aku boleh kenal suami aku ni?

Perkenalan kami ni bermula di KPJ Seremban. Time ni, ingat lagi aku tengah posting untuk semester 2. Disebabkan belajar bab respiratory so kenalah attached kat Physio Department. Masa buat hospital tour kat physio dept ni, aku dah nampak 3 orang student physio lelaki. So, salah sorangnya ofcoz la si encik suami. Masuk je dept tu terus nampak dia, sebab husband yg paling tinggi antara 3 orang tu. Hehehe.

**dalam hati aku dah jadi macam tak berapa seronok sebab ada 3 org student lelaki ni** Jujur tak? haha. Bukan apa, aku ni pemalu orangnya. Ecececehhh..

Maka bermulalah attachment aku kat physio dept untuk seminggu. So dalam masa seminggu tu lah aku start berkawan dengan seorang lelaki bernama Nabil.
Ingatkan lepas posting dah lost contact, rupanya tidak. Jodoh kami still panjang, so keep in touch kat kolej. Selalu jugak la jumpa cik abang especially time rehat.

Dari berkawan, tukar jadi teman istimewa lepas tu bercinta.

First time suami aku start kerja kat KPJ TSH, aku pun dapat posting kat hospital yang sama. Time tu dah nak masuk final year. Alhamdulillah dapat rezeki posting situ. 2 bulan pulak tu. Memang heaven sungguh!! Boleh kata hari2 dating.

Masuk je final year, aku dapat posting jauh baq hang! Puteri Specialist kat JB weyh. Memang menangis aku dapat posting kat sana. Hari2 counting days. Sebagai pengubat rindu, memang selalu skype, mesej, calling2.
Dengar kan lagu tema blog ni?

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah 

Lagu ni sangat la touching sampai menusuk ke kalbu. Kalau tengah sedih ni, konfem2 boleh nangis. Lirik pun so deep. 

Macam2 kami lalui bersama untuk menjaga hubungan ni. Dari awal perkenalan pastu bertunang dan sekarang dengan izin ALLAH serta doa dari mak abah, kawan2 akhirnya pada 12 Disember 2014 kami telah disatukan sebagai suami isteri dengan ikatan perkahwinan yang sah.

Sampai sekarang aku masih ingat, encik suami pernah cakap satu hari nanti dia nak datang Penang untuk masuk meminang. Alhamdulillah, bukan sekadar cakap kosong tapi encik suami dah buktikannya.

Terima kasih abang untuk segala-galanya. Sayang happy sangat ada seorang suami macam abang. Love you so much till my last breath.

Semoga ikatan perkahwinan kita kekal hingga ke syurga Allah. Aminnn

Followers

Listen and Feel it :)